Az Ukrajna elleni orosz háború kezdete óta az ukrán menekültek vízum nélkül élhetnek és dolgozhatnak Hollandiában, és mentesülnek a rezsi, az egészségbiztosítás és a helyi adók fizetése alól.

Emellett havonta 280–380 eurót kapnak a helyi önkormányzattól a megélhetési költségek fedezésére, ám ez a támogatás megszűnik, amint munkába állnak.

„A Hollandiában menekültstátuszt kapott és már munkába állt ukránoknak a jövőben havonta mintegy 350 euróval hozzá kell járulniuk ellátásuk költségeihez” – jelentette be Eric van der Burg igazságügyi és belbiztonságért felelős államtitkár a parlament alsóházának írott feljegyzésében.

Az államtitkár rövid távon 105 eurós személyenkénti hozzájárulást vezetne be minden felnőtt számára az áram-, gáz- és vízköltségek fedezésére. Az olyan szálláson élő ukránoknak, ahol az étkezést is biztosítják számukra, ezenfelül fejenként 242,48 eurót kell majd fizetniük.

Hollandia egyre népszerűbb célpontja az ukrán menekülteknek. Az országba már több mint 100 ezren érkeztek a háború kitörése óta. Az elmúlt hónapokban sokan már nem otthonról, hanem egy másik európai országból jöttek, köztük férfiak is.

Eleinte sok nő jött, aztán nők gyerekekkel, mostanában pedig néhány férfi is. A szívünk a legkiszolgáltatottabbakért dobog, és aggódunk, hogy lesz-e hely számukra, mert olyan sokan jönnek mostanában, hogy azzal már nem tud megbirkózni az ország

 – mondta az utrecht-i segélyközpont igazgatója, Jaap Donker.

A Hollandiában élő ukrán menekültek 80 százaléka az államtól vagy az önkormányzatoktól kapott szálláson lakik – számolt be róla anno az Euronews.