Az Egyesült Államok nyugati partjainál alkalmazott klímatechnika növelheti a hőhullámokat Európában – számol be egy tanulmány eredményeiről a The Guardian. A tudósok a változó éghajlat regionális befolyásolásának véletlen következményeit modellezték.

Rámutatnak, hogy azok a célzott beavatkozások, amelyek egy adott területen egyetlen évszakra csökkentik a hőmérsékletet, átmeneti előnyökkel járhatnak egyes népcsoportok számára. Ugyanakkor ezek a lépések a világ más részein esetlegesen negatív mellékhatásokat idézhetnek elő.

Ilyen lehet az a geotechnológiai eljárás is, amelyet a kaliforniai magas hőmérséklet ellen terveztek. Ez véletlenül fokozhatja a hőhullámokat Európában. 

A tanulmány szerzői szerint az eredmények ijesztőek. Különösen azért, mert a világon igen kevés, vagy semmilyen szabályozás nem létezik arra nézve, hogyan lehet megakadályozni ennek az úgynevezett tengeri felhőfényesítési technikának a regionális alkalmazását. (A metódus lényege, hogy fényvisszaverő aeroszolokat permeteznek az óceán feletti felhőrétegbe, hogy több napsugárzást verjenek vissza az űrbe.)

Mindez azt jelenti, hogy egyes országok, városok, vállalatok, vagy akár gazdag emberek szinte kényükre-kedvükre módosíthatják a környékük éghajlatát,

még akkor is, ha ez másutt élő emberek kárára történik.