A globális irányadó Brent hordónkénti ára 4,53 százalékkal nőtt, így 88,41 dolláron kereskedtek hétfőn, míg az amerikai West Texas Intermediate határidős jegyzése 4,69 százalékkal 88,67 dollárra emelkedett hordónként – írja a CNBC.

Szombatra virradóra, egy jelentős zsidó ünnep idején a Hamász palesztin fegyveres csoport több irányból is – szárazföldön, tengeren és levegőben siklóernyők segítségével – beszivárgott Izraelbe. A támadás órákkal azután történt, hogy Gázából több ezer rakétát lőttek Izraelre. A híradások szerint legalább 700 izraeli halt meg. A palesztin egészségügyi minisztérium eközben eddig 313 halálesetet regisztrált.

Ahhoz, hogy ez a konfliktus tartós és érdemi hatást gyakoroljon az olajpiacokra, az olajkínálat vagy -szállítás tartós csökkenésére van szükség

– mondta Vivek Dhar, a Commonwealth Bank bányászati és energetikai nyersanyagokkal foglalkozó kutatási igazgatója. „Ellenkező esetben, és ahogy a történelem is mutatja, a pozitív olajárreakció általában átmeneti és könnyen felülírható más piaci erők által. A konfliktus közvetlenül nem veszélyezteti az olajellátás egyik fő forrását sem” – írta egy napi jegyzetben Dhar.

A konfliktus a globális fogyasztók számára kulcsfontosságú olajtermelő és -exportáló régió küszöbén helyezkedik el.

Egyik fél sem jelentős olajipari szereplő. Izrael két olajfinomítóval büszkélkedhet, amelyek együttes kapacitása csaknem 300 ezer hordó naponta. Az amerikai Energiainformációs Hivatal (EIA) szerint az ország gyakorlatilag nem rendelkezik nyersolaj- és kondenzátumtermeléssel. Hasonló módon a palesztin területek sem termelnek olajat, derül ki az EIA adataiból.