„A H tarifa azért izgi, mert mi már napok óta fázunk, és nézzük, mikortól lehet bekapcsolni kedvezményesen a hőszivattyús fűtést, gondolom, mások is így vannak vele. Nem mindegy, hogy rendes áramtarifával megy-e a fűtés” – kezdte az Economx-nek írt levelét egy tisztelt olvasónk és mennyire ráérzett a témára, hiszen ma veszi kezdetét a kedvezményes H tarifás fűtési idény, vagyis az a 2010 óta elérhető kedvezményes áram díjszabás, amit azért hoztak létre, hogy azzal lehessen működtetni a fűtési idényben a hőszivattyúkat, a klímákat és a megújuló energiaforrásokból kiépített fűtési rendszereket. 

Az egész országban elérhető a fűtési időszakban, vagyis október 15-től április 15-ig folyamatosan.

Mint korábban már írtunk róla, a hivatalos meghatározás szerint a 157/2005. (VIII. 15.) kormányrendeletben foglaltak szerint az úgynevezett fűtési idény mindig az év szeptember 15. napja és a következő év május 15. napja közötti időszak, és sokan még mindig ezekhez a dátumokhoz kötik a fűtési szezon jelképes kezdetét és végét, holott a H tarifa szempontjából a fűtési idény egy hónappal később kezdődik és egy hónappal korábban ér véget.

Szezonális lehetőség

Hőszivattyús rendszerrel lehetőség van a megújuló energiaforrásokhoz szánt, kedvezményes H tarifa igénybevételére, amellyel csökkenthetők a fűtési költségek. Az MVM tájékoztatása szerint a H árszabás lényege a környezetkímélő, megújuló energiaforrást használó fűtési technológiák támogatása.

Kép: Pixabay

A H tarifát a lakossági felhasználók hőszivattyús technológiát alkalmazó és megújuló energiaforrást használó fűtési rendszerek esetén vehetik igénybe. Ilyenek például bizonyos split klímák is, amelyek fűteni és hűteni egyaránt képesek, illetve meghatározott minimális SCOP-értékkel működnek (6 kW teljesítményig 4,1-es SCOP, 6,1 kW – 11,9 KW teljesítmény között 3,8-as SCOP, 12 kW teljesítmény felett 3-as SCOP).

Mégis mennyibe kerül a bekötése?

Az MVM honlapján az olvasható, hogy a H tarifa bekötéséhez a már meglévő mellé egy külön, kéttarifás mérő kialakítása szükséges. 

Ezen tudják mérni a kedvezményes, illetve a fűtési időszakon kívüli fogyasztást.

Az új mérőóra nem a fogyasztó tulajdona, hanem az áramszolgáltatóé, ezért annak nincs külön díja, de annak helyét és a meglévő óra felülvizsgálatát, az esetleges átalakítási, szabványosítási munkálatokat regisztrált villanyszerelővel szükséges elvégeztetni, ami pluszköltséget jelenthet, áll a tájékoztatásban.

Ha az ingatlan nem rendelkezik akkora elektromos kapacitással, amely elbírja a hőszivattyút/klímát, akkor szükség van a hálózat bővítésére. A teljesítménynövelés 1×32 amperig díjmentes, felette csatlakozási díj fizetendő amperenként (3900 Ft + áfa / A), de a kedvezményes tarifa kapacitását nem a rendelkezésre álló kapacitásból veszik el, hanem azon felül adják.