Svédország mintegy 200 évnyi katonai semlegességről mondott le, miután immár hivatalosan is a NATO 32. tagországává vált és március 11-én felvonták a svéd lobogót a NATO brüsszeli székházánál.

Amerikai tengerészgyalogosok kétéltű partraszállási gyakorlaton vesznek részt Gotlandon, Visby külvárosában lévő Tofta katonai lőtéren, 2022.
Amerikai tengerészgyalogosok kétéltű partraszállási gyakorlaton vesznek részt Gotlandon, Visby külvárosában lévő Tofta katonai lőtéren, 2022.

Vajon milyen erős most a svéd haderő, különösen mely területeken és milyen eszközökkel számítanak a világ elitjébe?

Csiki Varga Tamás szerint a svéd katonai képességekről átfogó képet kaphatunk a Military Balance című évkönyv és adatbázis alapján – a legfontosabb jellemzők és eszközrendszerek az alábbiak:

  • A fegyveres erők aktív állománya 14.850 fő, a tartalékos állomány 11.450 fő; kiképzett tartalékos további 21.500 fő.
  • 99 vadász-bombázó többcélú repülőgép (JAS Gripen)
  • 45 helikopter (Black Hawk, NH-90)
  • 110 harckocsi
  • 1378 páncélozott harcjármű
  • 254 tüzérségi eszköz
  • 20 légvédelmi rakétarendszer
  • 4 tengeralattjáró
  • 150 partvédő és járőrhajó
  • 6 partra szállító hajó
  • 7 aknaszedő hajó
  • … stb.

A svéd légierő Európában, a haditengerészet a balti- és északi-tengeri térségben számít jelentősnek, az eszközök általában modern, vagy a legmodernebb kategóriába tartoznak, de a haditechnikai eszközök mennyisége és minősége alapján a szárazföldi erők is komoly védelmi potenciált biztosítanak.

A jelenleg két gépesített dandárba szervezett szárazföldi erők részeként további két dandárt hoznak létre 2030-ig, Gotlandon egy külön harccsoporttal.

Az ország védelmi költségvetése 2023-ban 9,22 milliárd amerikai dollár (mintegy 3 ezer 337 milliárd forint, a GDP 1,5 százaléka) volt, 2020-2024 között közel duplájára, 2023-2024-ben pedig egy év alatt 28 százalékkal nőtt, annak érdekében, hogy teljesítsék a NATO 2 százalékos elvárását – hangsúlyozta Csiki Varga Tamás.

Egy amerikai katonai konvoj várja a légi támogatást a Baltops 22, a Baltikum éves hadgyakorlatán, a svédországi Gotlandon, 2022. június 09-én.
Egy amerikai katonai konvoj várja a légi támogatást a Baltops 22, a Baltikum éves hadgyakorlatán, a svédországi Gotlandon, 2022. június 09-én.

A 60 ezer lakosú Gotland 300 kilométerre fekszik a kalinyingrádi orosz enklávétól, a Balti-tenger központi medencéjében, Svédország partjaihoz közelebb, mint a Baltikumhoz. Az NKE tudományos főmunkatársát a legnagyobb svéd sziget stratégiai jelentőségéről is megkérdeztük. 

Jellemzőiből és az ott található / fejlesztés alatt álló katonai infrastruktúra nyomán úgy szokták jellemezni, hogy Svédország repülőgép-hordozója a Balti-tengerben, amit nem lehet elsüllyeszteni. 

– magyarázta Csiki Varga Tamás, aki szerint Gotland katonai, védelmi szerepe többrétű, aminek alapját a sziget elhelyezkedése adja. Fel is vázolta ezt nekünk:

  • Egyrészt magán a szigeten állomásozik svéd területvédelmi erő: a 2004-ben megszüntetett, majd 2018-ban újraalapított „Gotlandi Ezred” – 400 fő állandó jelleggel egy gépesített zászlóalj keretében. Viszonyításként: a hidegháború időszakában 25.000 svéd katona állomásozott itt. (Ez is mutatja, hogy Stockholm a védelmi képességeinek fejlesztését nem a 2022-es eszkaláció nyomán kezdte el, ez a 2014-es első orosz agresszió hatására fokozatosan fejlődött, mint nemzeti, nemzetállami katonai képesség. 2005-ben Gotlandot demilitarizálták. Érdemes megjegyezni, hogy 2013-ban orosz hadgyakorlaton modellezték, hogyan mérnének nukleáris csapást az akkor még semleges országra – ami érthető okból nagy visszhangot kapott. 2022-ben hasonló hadgyakorlatra került sor. A 2022 óta zajló nagyméretű, magas intenzitású háború visszavonhatatlanul megváltoztatta a lakosság fenyegetéspercepcióját, és egy védelmi szövetség tagjaként, a NATO kollektív védelmi garanciáit, nukleáris védőernyőjét és közös katonai elrettentését igyekeztek biztosítani saját védelmi képességeik megerősítése érdekében.)
  • A korábbi katonai jelenlét nyomán laktanyák, gyakorlótér is található a szigeten, a svéd kormány pedig 2018 óta a légierő helyi állomásoztatását, támogatását lehetővé tévő fejlesztéseket hajt végre (kifutópálya, ellátó infrastruktúra, légvédelem). 2021-ben újra aktiválták a sziget közepes-hatótávolságú légvédelmi képességeit. Ez azt is jelenti, hogy a sziget saját területvédelmén kívül nemzeti vagy szövetséges hadműveletek logisztikai bázisa és kis kapacitású hadműveleti bázisa is lehet.
  • A szigethez komoly haditengerészeti kapacitás nem kötődik, de a svéd haditengerészet a térségben több feladatot is ellát(hat): a hajózási útvonalak biztosítása, ellenőrzése (a hajózás lehetőségének fenntartása akár tengeri aknák felszedésével), az orosz Balti-tengeri Flotta mozgásának ellenőrzése, mozgásszabadságának korlátozása, az orosz tengeralattjárókkal szembeni fellépés, a Balti-tengerben található kritikus infrastruktúra elemek védelme (tengeri infokommunikációs és adatkábelek, földgáz-vezetékek).
  • Amennyiben a Baltikum védelmére kerülne sor, szerepe lenne a NATO haditengerészeti és légierők szabad mozgásának biztosításában (hogy ne csak szárazföldön az ún. Szuvalki-hasadékon keresztült juthassanak el a Baltikumba), illetve egy Oroszországgal vívott háborúban a kalinyingrádi orosz katonai (ún. hozzáférést gátló / területmegtagadó (A2/AD) ) képességek és térségben működő orosz katonai erők felszámolásában. Ugyancsak blokkolni lehetne a térségen áthaladó orosz tengeri kereskedelmet Szentpétervár felé.
  • Svédország honi területeivel együtt a Balti-tenger, benne Gotland adja a „hadműveleti mélységet” a Baltikumnak.

A 2022-es BALTOPS hadgyakorlaton azt mérték fel, hogyan képes a svéd haderő a NATO-val együttműködve megvédeni Gotlandot.

A 2022. december 6-án kötött amerikai-svéd kétoldalú védelmi megállapodás szükség esetére hozzáférést biztosított az amerikai erők számára 17 svéd katonai bázishoz, beleértve Gotlandot is.

Az említett fejlesztések nem „NATO fejlesztések” – például nem a NATO infrastruktúra-fejlesztési ügynöksége finanszírozza, hanem egy NATO-tagállam nemzeti fejlesztései.

Több ezer fát távolítottak el az egyik főút mindkét oldaláról, hogy lehetővé tegyék a nagy kapacitású C-130 Hercules repülőgépek leszállását. (Gotland, Svédország).
Több ezer fát távolítottak el az egyik főút mindkét oldaláról, hogy lehetővé tegyék a nagy kapacitású C-130 Hercules repülőgépek leszállását. (Gotland, Svédország).

Csiki Varga Tamás úgy látja, az orosz reakció az lehet, hogy az erőforrások függvényében növelik a katonai erők és eszközök mennyiségét a térségben (ahogy bejelentették a Szentpétervári és Moszkvai Katonai Körzetek újra alakítását is): megerősítik a Balti-flottát további hajóegységekkel, illetve fokozzák az A2/D2 képességeket és azok hatótávolságát (légvédelem, rakétavédelem), valamint nagy hatótávolságú / precíziós csapásmérő eszközöket, nukleáris hordozóeszközöket, különböző hatótávolságú ballisztikus rakétákat, hajó elleni rakétafegyvereket, stb. telepítenek Kalinyingrádba.

„Mindez csak lehetőség, elvi opció, nem ismertek az ilyen jellegű orosz tervek, ha vannak ilyenek” – fűzte hozzá az NKE tudományos főmunkatársa.

Svédország átesett a NATO-tűzkeresztségen

A svéd királyi légierő teljesítette a védelmi szövetég tagjaként folytatott első bevetését.