A gázai palesztin egészségügyi minisztérium szerint Gáza fő egészségügyi intézménye, az Al-Sifa Kórház több száz vesebeteg dialíziskezelésének időtartamát csökkenti, mivel az izraeli blokád miatt csökken az áram- és üzemanyag-ellátás.

A minisztérium közölte, hogy Gázában több mint 1100 veseelégtelenségben szenvedő beteg közül 450-et az al-sifai kórházban kezelnek, de ők is nehezen jutnak be a kórházba – mondta Marwan Abu Saada, a Nemzetközi Együttműködési Minisztérium főigazgatója – írja a CNN.

A minisztérium által közzétett videóban egy vesebeteg egyenesen úgy fogalmazott, hogy már a kórházban él.  

Itt alszom a feleségemmel az egyik szobában, a családom többi tagja két sátorban van ott hátul, az Al-Shifa Kórház komplexumában.

Az egészségügyi minisztérium arra figyelmeztetett, hogy az áram- és üzemanyaghiány „nagy humanitárius katasztrófához vezet, különösen a veseelégtelenségben szenvedő betegek számára”.

Felszólította továbbá a civileket és a gázai benzinkutak tulajdonosait, hogy

minden üzemanyagot adományozzanak a kórházaknak, hogy megmentsék a sebesültek és betegek életét.

Csütörtökön az Orvosok Határok Nélkül szervezet azt közölte, hogy az Al-Sifa Kórháznak csak 24 órára elegendő üzemanyaga van.

Egy 17 teherautóból álló segélykonvoj érkezett meg vasárnap Egyiptomból a Gázai övezetbe - közölte az Egyiptomi Vörös Félhold segélyszervezet.

A teherautókon orvosi eszközöket, élelmiszereket és egyéb segélyeket szállítottak. Az AFP helyszínen tartózkodó tudósítója hat üzemanyagot szállító tartálykocsit is látott áthaladni a határon. A Gázai övezetebe vezető átkelőnél további 155 teherautó várakozik a bejutásra mintegy 3 ezer tonna segélyszállítmánnyal.

A rafahi átkelőt szombaton nyitották meg a humanitárius segélyszállítmányok előtt.

Washington további katonai eszközöket küld a Közel-Keletre Izrael támogatására.

Az Egyesült Államok megerősíti védelmi pozícióját a térségben – jelentette ki Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere utalva a Hezbollah és a palesztin iszlamista fegyveresek támadásaira.

Washington az elmúlt hetekben már jelentős mennyiségű haditengerészeti erőt telepített a Közel-Keleten, köztük két repülőgép-hordozót, azok támogató hajóit és mintegy 2000 tengerészgyalogost.

Készen állunk minden forgatókönyvre – mondta Benjamin Netanjahu vasárnap, amikor az északi csapatoknál tett látogatást.

A Hezbollah-csoport, amelynek fő bázisa az izraeli-libanoni határon van, a Hamász-Izraeli háborúban szélesebb regionális konfliktust robbanthat ki.

Az ENSZ közben arra figyelmeztet, hogy három napon belül kifogy az UNRWA üzemanyaga, ami kritikus fontosságú a Gázai övezeten átívelő humanitárius válaszadásunk szempontjából - mondta Philippe Lazzarini, az ENSZ Közel-Keleti Palesztinai Menekülteket Segítő és Munkaügyi Ügynökségének (UNRWA) főbiztosa.

Üzemanyag nélkül nem lesz víz, nem lesznek működő kórházak és pékségek. Üzemanyag nélkül a segélyek nem jutnak el sok kétségbeesetten rászoruló civilhez. Üzemanyag nélkül nem lesz humanitárius segítség. 

Izrael szerint az Iszlám Állammal élnek szomszédságban

Az Egyesült Államok megerősíti védelmi pozícióját a térségben – jelentette ki Lloyd Austin, amerikai védelmi miniszter utalva a Hezbollah és a palesztin iszlamista fegyveresek támadásaira. Bővebben >>>