A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 2023-ban - az előzetes üzleti tervét mintegy 40 százalékkal felülmúlva - mintegy 1430 milliárd forintnyi garanciát vállalt a magyar kis- és középvállalkozások (kkv) hitelei mögé – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tulajdonosi joggyakorlása alatt működő állami garanciaintézmény kedden az MTI-vel.

Kifejtették, tavaly év végén

a társaság teljes garanciaállománya mintegy 2630 milliárd forint volt, aminek köszönhetően mintegy 3330 milliárd forint garantált hitelállomány támogatta a magyar kkv-szektor beruházásait, fejlesztéseit, forgóeszköz-ellátását, és napi likviditásának biztosítását.

Hozzátették, a készfizető kezességvállalási szerződések száma szintén dinamikusan nőtt, 2023 végére meghaladta a 73 ezret.

A tavalyi év fókuszában a Széchenyi Kártya Program MAX és MAX+ hiteltermékeihez kapcsolódó kezességvállalások álltak, és nagy hangsúlyt kapott a Garantiqa Krízis 2 Garanciaprogram is. Az év végi garanciaportfólió volumenének 80 százaléka a Széchenyi Kártya Program különböző hiteltermékeihez kapcsolódott.

A bankok tavaly is jellemzően a mikro- és kisvállalkozások hiteleihez kérték legnagyobb mértékben a Garantiqa kezességvállalását.

A többéves tendenciáknak megfelelően a kereskedelem, a szolgáltatás és az építőipar voltak a legjelentősebb ágazatok.

Szabó István Attila, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. elnök-vezérigazgatója a közleményben jelezte, az idén 1000 milliárd forintot meghaladó új kezességvállalással számolnak, amely 1300 milliárd forint hitelt jelent a hazai kis- és középvállalkozások fejlesztéseihez, beruházásaihoz.

Hozzátette, a Garantiqa ebben az évben indítja az InvestEU Garanciaprogramját, amely az Európai Bizottság 95 százalékos viszontgaranciájával megközelítőleg 600 milliárd forint nagyságrendű hitelállomány garantálását teszi lehetővé 2028 végéig.