Az élelmiszer-higiéniai és élelmiszer-biztonsági előírások betartása, a nyomonkövethetőség biztosítása és a megfelelő konyhatechnológia alkalmazása érdekében a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) országos ellenőrzést rendelt el a gyrost árusító éttermekben és büfékben - tudatta a hatóság.

A gyrososok azért kapnak most fokozott figyelmet, mert az utóbbi időben több probléma is felmerült a gyros készítésével és árusításával kapcsolatban. Az NKFH és a kormányhivatalok ellenőrzéseiből kiderült, hogy 

több esetben megszakadt a hűtési lánc, nem tudták megfelelően igazolni a hús eredetét, vagy gondok voltak a konyhák tisztaságával.

Az eddig lefolytatott hatósági ellenőrzések közel 70 százalékánál találtak kifogásolni valót az ellenőrök, 4 gyrost árusító büfé működését fel is függesztették.

A fogyasztóvédelmi hatóság ezért országos ellenőrzést rendelt el, hogy kiderüljön, a gyrost árusító vendéglátóegységek megfelelnek-e az  élelmiszer-biztonsági és higiéniai előírásoknak. Kiemelten figyelik az alapanyagok eredetét és nyomonkövethetőségét, a tárolási és hőkezelési hőmérsékletek betartását, valamint a konyhai folyamatokat, mint például a hús pácolását és nyársra húzását.

 A vizsgálatok emellett érintik a dolgozók személyi higiéniáját, a munkaterületek tisztaságát, a fogyasztók allergénekről való tájékoztatását, valamint azt is, hogy a vendéglátók megtettek-e minden szükséges hatósági bejelentést.