Idd a kávédat feketén, és segíthet tovább élni – egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztók általában tovább élnek, de csak azok, akik kevés vagy semennyi cukrot és telített zsírt nem tesznek az italukba – írta meg a sciencealert.com.

Az az elképzelés, hogy a kávé csökkenti a korai halálozás esélyét, már egy ideje létezik. A Tufts Egyetem kutatói által vezetett tanulmánycsoport viszont azt vizsgálat, vajon az, amit a kávéhoz adunk, változtat-e a helyzeten.

Kevés tanulmány vizsgálta eddig, hogy a kávéhoz adott anyagok hogyan befolyásolhatják a halálozási kockázatot.

A csapat 46 332 amerikai felnőtt adatait elemezte, akik kormányzati egészségügyi felmérésekben vettek részt, átlagosan az elmúlt 10 évben. Ez idő alatt 7074 ember halt meg – az ő elhalálozási körülményeiket összevetették a kávéfogyasztással.

A kutatók megállapították, hogy a kávéfogyasztóknál lényegesen alacsonyabb volt a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata, mint amikor egy kevés cukrot és telített zsírt – ami a teljes tejben vagy tejszínben található – adtak a fekete nedűhöz.

Összességében a feketekávé vagy a nagyon alacsony cukor- és zsírtartalmú kávé fogyasztása 14 százalékkal csökkentette a korábbi halálozás esélyét a kávéfogyasztás teljes mellőzéséhez képest.

Naponta két-három csésze kávé tűnik ideálisnak.

Bár a kutatók figyelembe vették azokat a változókat, amelyek befolyásolhatták a halálozási arányokat – beleértve a testmozgás mennyiségét, az alkoholfogyasztást, az életkort, a nemet és az iskolai végzettséget –, a tanulmány nem elég alapos ahhoz, hogy közvetlen ok-okozati összefüggést bizonyítson.

Az adatok azonban erős összefüggést mutatnak, és összhangban vannak a kávé egészségügyi előnyeivel kapcsolatos korábbi kutatásokkal. A tanulmány arra is utal, hogy

a koffein hozza az előnyöket, mivel a koffeinmentes kávéfogyasztóknál nem tapasztaltak különbséget a halálozási arányokban.

A kávé egészségügyi előnyei talán a benne található bioaktív vegyületeknek tulajdoníthatók – állapítja meg a tanulmány. Ez az új kutatás különösen hasznos abban az értelemben, hogy elkülöníti magát a kávét minden mástól, amit beletehetünk.

Gyors, hamar elkészül, de egyenes úton vihet a vastagbélrákhoz

A feldolgozott húsok összefüggésbe hozhatók a vastagbélrákkal, a cukros üdítők a cukorbetegséggel, a transzzsírsavak a szívbetegséggel. Bár ezekről többször készítettek már tanulmányt, most egy összefogó elemzés készült erről.