Az Europol „Balkán-kartell” elnevezésű operatív munkacsoportja (OTF) keretében folytatott nyomozás az Atlanti-óceán mindkét partján működő bűnüldöző hatóságok együttműködésével zajlott. Az elmúlt másfél év során az érintett hatóságok fáradhatatlanul dolgoztak együtt a hírszerzési információk összegyűjtésén és az operatív tevékenységek összehangolásán.

A célba vett bűnözői csoport, amely az Atlanti-óceán mindkét partján kiterjedő, jól kiépített hálózatáról ismert, részt vett a Dél-Amerikából különböző európai célállomásokra irányuló nagyszabású kokainkereskedelemben. 

Bilincsbe verték a szerb főkolompost

Október 5-én a kora reggeli órákban Brazília különböző helyszínein (Sao Paulo, Ceará, Paraná, Rio Grande do Norte és Santa Catarina) razziák sorozatát hajtották végre. Ennek eredményeként 16 gyanúsítottat tartóztattak le, akik közül többen kapcsolatban álltak a „Primeiro Comando da Capital” bűnszervezettel.

A szerb főkolompos az Europol OTF Balkán kartelljének egyik legfontosabb célpontja volt, mivel számos, kontinensek közötti kábítószer-szállítás megszervezésében játszott szerepet.

A brazil nyomozóknak sikerült összekapcsolniuk ezt a bűnbandát két közelmúltbeli kokainfogással: az egyik 2022 áprilisában a Zöld-foki szigeteken egy halászhajó fedélzetén 5,7 tonna kokaint, a másik pedig 2022 augusztusában a brazíliai Fortalezában egy halászhajó fedélzetén 1,3 tonna kokaint foglalt le. E két alkalommal összesen 12 gyanúsítottat (10 brazil és 2 montenegrói állampolgárt) tartóztattak le. 

Ez a brazíliai letartóztatás-sorozat jelentős győzelmet jelent a világszerte működő nyugat-balkáni bűnözői csoportok elleni küzdelemben. A nyomozást alapvetően az Europol OTF Balkán Kartell csoportján belül dolgozták ki, az Europol folyamatos hírszerzési információk fejlesztésével és elemzésével támogatta a brazíliai helyszíni nyomozókat és a műveletben részt vevő ügynökségeket. 

A rajtaütések során összegyűjtött bizonyítékokat most elemezni fogják, hogy új nyomozati nyomokat találjanak, amelyeket a 11 ország bűnüldöző hatóságait tömörítő operatív munkacsoporton belül tovább lehet fejleszteni.