A bizottság kedden közölte, hogy még 2021-ben értesítette az uniós testületet Magyarország, hogy 43,76 millió euró összegű támogatást kíván nyújtani a Rubin NewCo Kft. részére a Felsőzsolcán tervezett új gépjárműalkatrész-gyár megépítéséhez.

A bizottság 2022-ben kezdet meg a vizsgálatot annak érdekében, hogy kiértékelhesse, összhangban van-e az uniós szabályokkal a szándékozott állami támogatás.

Az előzetes értékelés szerint a beruházási projekt ugyan elősegíti a gazdasági fejlődést és a foglalkoztatást az EU egy hátrányos helyzetű régiójában, ugyanakkor kétségek merültek fel annak kapcsán, hogy a regionális állami támogatásokról szóló uniós iránymutatással összhangban van-e.

Ezért a Bizottság úgy döntött, hogy vizsgálatot indít annak értékelésére, hogy arányos-e a támogatás, vagyis nem lépi-e túl azt a mértéket, ami ahhoz szükséges, hogy a beruházást hátrányos helyzetű régióba vonzza.

A testület a közlemény szerint arra is választ keresett, hogy van-e ösztönző hatása a térségben az intézkedésnek és arra a következtésre jutott, hogy Magyarország nem tudja bizonyítani, hogy a támogatásnak döntő szerepe lenne a beruházás Magyarországra telepítésében.

A rendelkezésre álló bizonyítékok szerint a kedvezményezett anélkül döntött a magyarországi beruházás mellett, hogy az állami támogatást figyelembe vette volna, arra pedig nem volt elegendő bizonyítéka, hogy a beruházás máshol valósulhatott volna meg. Így tehát mivel „az állami támogatás nem ösztönözte hatékonyan a befektetőt arra, hogy a beruházást az észak-magyarországi régióban valósítsa meg, a támogatás összeegyeztethetetlen az uniós állami támogatási szabályokkal” – írja a Bizottság közleményében.