A döntés alapján az irányadó refinanszírozási műveletek kamatlába 4,50 százalék, az aktív oldali rendelkezésre állás kamatlába 4,75 százalék, míg a betéti rendelkezésre állás kamatlába 4 százalék marad.

Az EKB a legutóbbi, januári kamatdöntő ülésén sem változtatott a három irányadó eurókamat szintjén, ugyancsak a piaci várakozásokkal összhangban. Legutóbb szeptemberben, 25 bázisponttal emelte a három irányadó eurókamatot.

Több elemző is arra hívta fel a figyelmet az elmúlt hónapokban, hogy a megnövekedett geopolitikai fenyegetettség és az elhúzódó inflációs veszélyek miatt nincs garancia arra, hogy az EKB egyhamar kamatot fog csökkenteni. Mivel a korábbi gazdasági sémákkal eltérően úgy lett rekordalacsony a munkanélküliség, hogy közben a bérek is megugrottak, ezért a szakértők a kedvező adatok ellenére továbbra sem fordítanak hátat az inflációnak.

Christine Lagarde az EKB sajtótájékoztatóján 2024.március 7-én Frankfurtban
Christine Lagarde az EKB sajtótájékoztatóján 2024.március 7-én Frankfurtban
Kép: AFP / Kirill Kudryavtsev

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke a januári davosi Világgazdasági Konferencián arról beszélt, hogy nagyban befolyásolhatja a bank terveit a bérnövekedés, az elemzőkhöz hasonlóan pedig ő is kivár a 2024-es bérekről szóló adatok beérkezéséig, mielőtt a hitelfelvételi költségek mellett elkötelezné magát. Erre azonban tavaszig még várni kell.

A központi bank úgy látja, idén emelkedhet a munkanélküliség, a bérnövekedés pedig enyhül.

Enyhült az infláció az eurózónában

Az EKB irányadó betéti kamatlába rekordszintű 4 százalékon áll, annak ellenére, hogy a régió gazdasága az elmúlt hat negyedévben alig növekedett.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->