Az egyik legnagyobb hazai pénzintézet önkéntes alapon, az újonnan kötött szerződéseiben

  • a vállalati forgóeszközhiteleinél 12 százalékban maximalizálja a kamatot,
  • a lakossági lakáshiteleinél pedig 8,5 százalékban a teljes hiteldíj mutatót (THM), azaz azt az éves költséget, amennyiért a kölcsönt adja az igénylőknek.

A kínált kamat ennél várhatóan alacsonyabb lesz, hiszen a THM-et a kölcsön minden költségét figyelembe véve számolják ki – írja a Bank360.

Az Erste Bank közléséből az következik, hogy valamennyi piaci kamatozású lakáskölcsönére és vállalati forgóeszközhitelére vonatkozik majd az engedmény.

Hétfőtől ezek a THM-ek lesznek érvényesek azokra az ügyfelekre is, akiknek a hiteligénylése már folyamatban van, de hétfőig még nem írták alá a szerződésüket. Ők ugyan magasabb kamatról szóló ajánlatot kaptak, de már az alacsonyabb kamat szerint köthetik meg a hitelmegállapodásukat. 

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Bankszövetség képviselőivel folytatott tárgyaláson azt kérte a pénzintézetektől, hogy október 9-től az újonnan szerződött hiteleknél önkéntes banki kamatplafont alakítsanak ki, amelyeknek mértékét a vállalati forgóeszközhitelek esetében maximum 12 százalékos kamatszintnél, a használt és új lakóingatlan vásárlására, építésére, felújítására adott lakossági lakáshitelek esetében pedig 8,5 százalékos THM-nél érdemes meghatározni.

A Magyar Bankszövetség ezt támogatta, de hozzátette, egyes banki kamatszintek megállapítása ugyanakkor minden tagbank saját és önkéntes döntése.
A Gazdasági Versenyhivatal elnöke is pártolja a kamatplafon bevezetését. Rigó Csaba Balázs szerint a kereslet beindítása elengedhetetlen a befagyott hitelezési piacon. Amellett érvelt, hogy a hitelfelvevők jobban járnak, ha egy alacsonyabb kamatszint alatt versenyeznének egymással a pénzintézetek. Az önkéntes kamatplafonok alatti, tényleges piaci verseny jelentőségére hívta fel a figyelmet.

A Bank360.hu szakértői szerint az Erste lépése után hamarosan más bankok is csatlakoznak majd a kamatplafonhoz. A kérdés az, hogy lesz-e olyan közülük, amely esetleg 8,5 százalék alá megy, vagy egyöntetű THM-eket látnak majd az ügyfelek és nem szigorítanak-e bankok az egyéb kölcsönfeltételekben.

Csoportos leépítésbe kezdett a Magyar Bankholding

Több száz embert küldhetnek el, csoportos létszámleépítésre készülnek. Bővebben >>>