Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) szerdán ismertetett közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szeptemberben 48,5-re csökkent az augusztusban kimutatott 48,6-ról.

Az 50 alatti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának gyengülését jelzik, vagyis a 48,5-ös végleges szeptemberi kompozit adat a brit üzleti szektor teljesítményének gyorsuló ütemű visszaesésére vall.

Az S&P Global a szeptemberi BMI-felméréshez fűzött helyzetértékelésében kiemelte, hogy a brit üzleti magánszektorban január óta nem csökkent ilyen ütemben az aktivitás.

A brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor aktivitási mérőszáma az augusztusi 49,5-ről 49,3-ra csökkent ebben a hónapban, és már második hónapja az 50-es határszint alatt jár.

A brit gazdaság egészének visszaesését is már konkrét adatok jelzik.

A brit statisztikai hivatal (ONS) nemrég ismertetett első becslése szerint váratlanul nagy mértékben, 0,5 százalékkal csökkent a brit GDP-érték júliusban az előző hónappal összevetve.

Júniusban még 0,5 százalékos havi GDP-növekedést mértek a brit gazdaságban, és az elemzői előrejelzések átlaga júliusra is csak 0,2 százalékos havi összevetésű GDP-csökkenést valószínűsített.

A gyenge gazdasági teljesítményre a Bank of England is reagált, szeptemberi kamatdöntő ülésén 2021 decembere óta először nem emelte alapkamatát, amely így 5,25 százalékon maradt.

A brit jegybank 0,10 százalékos mélységi kamatrekordról kezdte monetáris szigorítási ciklusát, és azóta egymás után tizennégy kamatemelést hajtott végre az inflációs nyomás enyhítése végett.

Ennek már mutatkoznak az eredményei: a tizenkét havi összevetésben számolt infláció a várt gyorsulás helyett 6,7 százalékra csökkent augusztusban az előző havi 6,8 százalékról, és jelenleg 0,4 százalékponttal jár a Bank of England monetáris tanácsa által az előző kamatdöntő ülés idején valószínűsített szint alatt.

Az éves brit infláció tavaly októberben 11,1 százalékon tetőzött; ez negyven éve nem mért inflációs ütem volt.

A Bank of England inflációs célja 2 százalék, vagyis a brit infláció a jelentős lassulással együtt is több mint háromszorosan haladja meg a jegybanki célszintet.

Brexit: új szabályok léptek életbe a kereskedelemben

Érvénybe lépett Nagy-Britannia és Észak-Írország kereskedelmének új szabályrendszere. Bővebben >>>