Átlag fizetésből önerőből szinte képtelenség a mai ingatlanárakat kifizetni – mondta Herczog Mária szociológus az ATV Híradójának. Hozzátette: a magyarországi helyzetben sokkal könnyebb lakáshoz jutni azoknak, akik a szülőktől kapnak, vagy segítenek a részletben, illetve akik örökölnek.

Magyarországon az egyik alapvető probléma az, hogy a bérlakáspiac nem szabályozott, illetve, hogy szociális bérlakások egyáltalán nem épülnek

– tette hozzá.

A szociológus szerint átlag fizetésből, önerőből szinte képtelenség a mai ingatlanárakat kifizetni.

A csok új szabályai 2024. január 1-től lépnek életbe, van is rengeteg lakáshirdetés az ingatlanportálokon

A kormány júniusban jelentette be, hogy változtat, és megszünteti a városi csokot, továbbá a babaváró hitelnél is szigorít. Lassan elérhetetlenné válik a fiatalok számára a saját lakás. A 60 négyzetméter körüli használt lakások átlagosan 54 millió forintba kerülnek, az újépítésűeknél ugyanez 74 milliós kezdőárral indul.

60 négyzetméteren 5 személy nem fér el kényelmesen, ezért a háromgyerekes családok inkább kertes házat vásárolnak, főleg a gyermekek miatt – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Ezeknek az alapterülete már 90-100 négyzetméter, az ára a használt lakások esetében 80-90 millió forint az új építésű piacon legalább 120 -130 millió forintot kell fizetni.

A Bankmonitor vezető elemzője, Argyelán József egy 60 millió forint értékű lakásból levezette, hogyha az nem egy kistelepülésen található, tehát semmilyen támogatást nem tudna kihasználni egy család, és egy 20 millió önerővel rendelkező 2 gyermekes párról van szó, akkor a 40 millió forintot piaci hitelből kellene finanszírozni, az pedig a jelenlegi 8-9 százalékos kamattól indul.

Bár csökken a lakásépítési kedv, de vannak még bezzeg vármegyék

Budapest még mindig élen van az új lakások számában, de a statisztikai hivatal adatai szerint még van öt olyan vármegye, ahol szép számmal épülnek családi házak és új ingatlanok. Bővebben >>>