A képviselő egy Facebook-videóban mutatta meg, ahogy egy belgiumi üzletben bevásárol. A videó elején megjegyzi, hogy Belgium nem tartozik a legolcsóbb országok közé, viszont kétszer többet keresnek ott, mint Magyarországon.

A videón jól látszik, hogy a képviselő fél kilogramm penne tésztát, hagymát és szőlő, egy doboz tojást, paradicsomot, egy 600 grammos kenyeret, valamint egy liter olajat és tejet vásárolt – mindezt összesen 12,07 euróért, ami mai árfolyamon nagyjából 4700 forintnak felel meg.

 

A Blikk az Árfigyelő és az egyik népszerű üzletlánc árainak segítségével kiszámolta, hogy ugyanez a bevásárló lista a legolcsóbb esetben 2901, a legdrágább esetben pedig 5589 forintba került volna Magyarországon.

A lap megerősíti ugyanakkor Cseh Katalin állításait, miszerint valóban magasabb a belgiumi átlagkereset: míg itthon 376 900 forint a kedvezmények nélküli átlagkereset, addig Belgiumban nagyjából nettó 3400 euró, vagyis átszámítva nagyjából 1 millió 320 ezer forint.

 

Lelassulhat az élelmiszerárak emelkedése, de csökkeni nem fog

Fontos eloszlatni azt a tévhitet, hogy az utóbbi időszakban kialakult árverseny a kiskereskedelemben, illetve az árfigyelő rendszer bevezetése pozitív hatással lesz az árak csökkenésére. A KSH projektvezetője szerint inkább azt eredményezheti, hogy lelassul az áremelkedés.
Bővebben--->