Spanyolországban, Törökországban, és különösen Dél-Afrikában nőtt meg jelentős mértékben a citrom termőterülete és termelési volumene – írta meg a FreshFruitPortal cikke alapján az agroinform.hu. Minden fő termelő ország legalább 20 százalékkal növelte a citrommal beültetett hektárjait, ezzel gyakorlatilag megduplázódott. Elmaradt azonban az utóbbi két évtizedben a hasonló mértékű kereslet, ami túltermelési válságot okozott - mondta José Carbonell, a FEDERCITRUS argentin Citrus Szövetség elnöke. 

A probléma nemcsak a friss citromra terjed ki, hanem az abból származó ipari termékekre, beleértve a gyümölcsleveket, az olajat, és a héjat. 

Argentínában valamivel több, mint 55 000 hektáron foglalkoznak citrommal. Ez 2019-ig jól is működött, ekkor azonban elkezdődött a túltermelés és a kereslet válsága

– mondta Carbonell.

Argentínában nagyjából 10 ezer hektárt már másra használnak, a citrom ugyanis nem kell senkinek.

Az argentin citrom fő piaca az Európai Unió és az Egyesült Államok, ahová az utóbbi években főleg az időjárási viszonyok miatt csökkent a szállítmányok nagysága.

2023-ban sokkal több eső esett, mint az előző évben, és ez minőségromláshoz vezetett

– tette hozzá Carbonell. Mindezek ellenére Argentína még mindig az ipari citromszármazékok  fő szállítója a világon.

2023-ban megnőtt a termelés Spanyolország és Törökország területén is.

Carbonell úgy véli, hogy az argentin termelési volumen is nőni fog, de, hogy milyen mértékben, ez nagyban függ majd az eső mennyiségétől. A gyümölcs minőségére ugyanis ügyelni kell, hiszen csak így növelhető az export.

Hozzátette, hogy az egészségügyi intézkedéseknek köszönhetően ma Argentína az az ország, amely a világon a legalacsonyabb mennyiségű vegyszermaradványt tartalmazó citromot exportálja. A szakértő szerint az argentin ipar arra számít, hogy ez a versenyelőny a következő években meg fog térülni az ország számára.

A régió tavalyi exportja 235 ezer tonnára esett vissza, amiből 78 ezer az Egyesült Államokba, 120 ezer pedig az Európai Unióba került.

Terem egy balatoni kertben piros és kék banán is, az itt termesztett gyümölcs apróbb és édesebb a közismert sárga típusnál. Hogy ez hogyan lehetséges, arról itt írtunk részletesebben >>>