Az Európai Bizottság engedélyezte, hogy a Corvinus Zrt. és a VINCI Airports felvásárolja a Budapest Airport Holdingot – tájékoztatott a brüsszeli testület szerdán. Az uniós bizottsági közlemény szerint az Európai Bizottság az európai összefonódás-ellenőrzési rendelet alapján hagyta jóvá, hogy a magyarországi székhelyű Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a franciaországi székhelyű VINCI Airports közös irányítást szerezzen az Airport Holding Tanácsadó Kft. (Budapest Airport Holding) felett.

Az ügylet elsősorban a repülőtér-üzemeltetési ágazatot érinti.

Az Európai Bizottság megállapítása szerint a tervezett összefonódás nem vet fel versenyjogi aggályokat, mivel a felek nem ugyanazon a piacon vagy vertikálisan összekapcsolt piacokon vannak jelen. A tervezett ügyletet az uniós bizottság egyszerűsített összefonódás-ellenőrzési eljárás keretében vizsgálta meg.

Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter az Economx-nak adott exkluzív interjúban elmondta, hogy a reptérnél közeledtek az álláspontok, pedig egy nagyon komplex folyamatról van szó: „A komplexitását az adja a vásárlásnak, hogy míg a tulajdonosi kör 3, addig a hitelezői kör 13 szereplős. Valójában a hitelezői körrel való egyeztetés és megegyezés emészti fel a rengeteg energiát, időt, alapvetően a hitelezők bizalmát kell megnyerni. Akár a katari Befektetési Hatóságot is bevonhatjuk a konzorciumba, így egy harmadik terminál építése is megvalósulhat. A kormány egy olyan céggel lép szövetségbe, amelyik képes magas színvonalon működtetni a repteret, hozzájuk csatlakozhat befektetőnek a katari QIA. Ez akár jövő év elejére is tolhatja az ügylet zárását, de jelentem, jól haladunk, közel vannak az álláspontok.”