Nem feltétlenül kell a bécsieknek a tengerig utazni, hogy mediterrán hangulatú, homokos vízparton élvezhessék a nyár örömeit: az osztrák fővárosban – a városfejlesztési és zöldítési folyamat részeként – összesen már közel 40 mérföldnyi területen állnak szabad strandok a helyiek rendelkezésére. 

A Duna-sziget és az Új-Duna partja Bécs legkedveltebb szabadidős oázisai közé tartozik és a környék fürdőparadicsomként is egyre népszerűbb, mivel a 63 kilométeres vízparti övezetben mindenki megtalálhatja az ingyenes mininyaralás lehetőségeit. 

Miközben más szövetségi államokban a vízpartokat privatizálják, a májusban kezdődött fürdőszezont Bécs egy újabb stranddal nyitotta meg.

Az Arena Beach-et a dunai partszakaszok újratervezési sorozatának „nagy fináléjaként” jegyzik – a fővárosi fejlesztési folyamat része volt korábban a nemrég átalakított Copa Beach és a Pirate Bay strandok kialakítása is.

Bécs új gyöngyszeme

A tömegközlekedéssel is jól megközelíthető Arena Beach az Új-Duna bal partján, a Kaisermühlen hídtól sodrásirányban található öbölben található, a strand leginkább egy amfiteátrumra emlékeztet. 

A sekély vízű övezetben kialakított, különleges strandolóhely az árnyas fáknak köszönhetően különösen alkalmas a gyermekes családok számára.

Az 1100 négyzetméteres beach az „Arénának” is nevezett Kaisermühlenbuchtban épült, ahol eredetileg egy Duna-színpadot terveztek. Az elképzelés azonban meghiúsult, így az U-alakú öblöt idén a környék újjáélesztése céljából vette gondozásába a főváros.

Az újratervezési munkálatok során a helyszínt összesen 4000 köbméter anyaggal töltötték fel úgy, hogy a part mentén enyhe lejtő alakuljon ki az Új-Duna felé, amely így ezen a strandon lassan mélyül, ezért ideális azoknak is, akik nem tudnak jól úszni – mutatta be a fejlesztést Ulli Sima városi tanácsos (SPÖ). 

A Meinbezirk.at ismerteti: az itt található gát támfaláról nyolc, 2,4 méter széles füves terasz vezet a vízhez, ahol a pihenőhelyet gazdagon zöldítették, így összességében az új strand minőségi, természetközeli kikapcsolódást kínál a bécsieknek.

Komphajó és úszó trambulin a mediterrán oázisban

A Stadt-Wien.at bemutat egy másik, jelentős városi fejlesztésként megvalósult strandot: a 22. kerületben, Kaisermühlen és Vorgartenstrasse között található a mediterrán hangulatú Copa Beach, amely az U1-es metróvonalon egész évben elérhető, de a főszezon májustól szeptember végéig/október elejéig tart.

Az ingyenes, modern fürdőhely tágas zöldterületekkel, árnyas fákkal, hegymászóparkkal, homokos stranddal és a nemzetközi gasztronómia széles választékával vonzza a látogatókat.

Az új-Duna mentén kerékpáros és korcsolyaútvonalat is fejlesztettek, így a Copa Beachen lévő kerékpárkölcsönzőből bérelt biciklivel, görkorcsolyával, elektromos rollerrel és gokarttal is bejárható a szabadidős szolgáltatásokban gazdag környék.

A strandon található az áprilistól október végéig közlekedő Copa Cruise komphajó négy kikötőjének egyike is, illetve további érdekesség, hogy a Copa Beachen van a világ legnagyobb úszó trambulinja, amelyről néhány euróért késő estig lehet a Dunába ugrálni, reflektorfény kíséretében.

A harmadik nagyszabású fejlesztés, a Vienna City Beach Club és a wakeboard lift között található Pirate Bay strand ugyancsak ingyenesen vehető igénybe: tágas-homokos partszakaszt kínál, ahol rengeteg árnyékos terület is rendelkezésre áll a bécsiek kikapcsolódásához.

Szabadidőpark az Elsüllyedt város helyén

A Duna-sziget jobb partján fekvő „Elsüllyedt várost” is rekonstruálja a főváros, hogy a lakosság sokoldalú és egész évben használható rekreációs területet nyerjen.

A tervek szerint 20 ezer négyzetméteren ingyenesen elérhető szabadidő-oázist alakítanak ki, fogyasztásmentes zónákkal, fürdőhelyekkel és sportpályákkal, hatalmas zöld területekkel.

Az építkezés 2023 őszén kezdődött, és 2025-re fejeződik be.

A város még 2021 szeptemberében írta ki az európai szintű megvalósítási pályázatot az árvízelvezető terület újratervezésére, amelyre 14 nemzetközi kivitelező jelentkezett. A nyertes pályázó, a „Mostlikely” építésziroda mesterterve alapján több szakaszban valósul meg a beruházás, összesen körülbelül 15 millió euróból.