Hiába számít közterületnek a siófoki partszakasz Balatonon, négy szálloda – még a 2000-es évek elején – úgy döntött, hogy lezáratja azt.  A Petőfi-sétányon található Balaton-Lidó-Hungária-Európa hotel kvartett akciója a helyi képviselőtestület szerint a jogellenes, és már tavaly szeptemberben is szóltak az érintetteknek, hogy meg kell nyitniuk a partszakaszt a lakosság előtt.

A Magyar Narancs cikke szerint ráadásul a szállodák előtti lezárt sétányszakaszon az önkormányzat intézi a közvilágítást, úgy, hogy ott szezonon kívül senki sem jár.

A lap azt írja, nemrégiben kiderült, hogy valamikor az érintett négy szálloda egy tulajdonosé, a Pannónia Rt.-é volt, majd a Pannónia külön-külön eladta ezeket a hoteleket a mostani tulajdonosoknak, természetesen az „örök érvényű” szolgalmi/használati jogokkal együtt.

Tehát az új tulajok azt hitték, hogy a lezárt és kizárólag a vendégeik számára fenntartott parti területekkel együtt vették meg a szállodákat, és ennek fényében fizették ki a vételárakat.

Érdekes dologra bukkantak ugyanakkor egy iratbetekintésen: találtak egy levelet, amelyet a hotelcég vezetője írt, és arról szól, hogy „miután sajnálatukra nem vásárolhatják meg a parti részt, javaslatot ad a törvény kijátszására, mégpedig szolgalmi jog bejegyzésével.”

Ez felettébb furcsa, ugyanis már az akkori Polgári Törvénykönyv is azt írja, hogy „semmis az a szerződés, amely jogszabályba ütközik, vagy amelyet jogszabály megkerülésével kötöttek”.

Egy újabb megtalált levél szerint 2004-ben Tóth Lajos akkori főépítész jogszerűségi aggályokat fogalmazott meg, némi módosítással azonban átment a szakbizottságokon az előterjesztés, majd a testület gyorsan el is fogadta.

Ráadásul az akkori testületben két olyan tag is volt, akik a jelenlegi testületben is képviselők.

A Fideszes Gencsi Attiláról és Völgyi Lajosról (MSZP, Becsülettel Siófokért Egyesület) van szó.

Az idén nyár elején már egyszer találkozott a testület az érintett szállodák vezetőivel, azonban ők fenyegetéssel próbálták elkerülni a megnyitásra vonatkozó felszólítást. A hírek szerint újra megpróbálnak leülni a felek egymással tárgyalni, Lengyel Róbert polgármester pedig úgy fogalmazott a Magyar Narancsnak, hogy

megpróbálnak egyezséget elérni velük, de ha szép szóval nem megy, akkor perelni fognak.

Az önkormányzat mindenképpen megpróbálja elérni, hogy a kikötőtől több kilométeren át végig lehessen sétálni a Balaton partján, ezt azonban a négy szálloda most megakadályozza.