A 24.hu információi szerint hatalmas felháborodást váltott ki, hogy a beidézettek többsége idősebb korosztályhoz tartozó, helybeli családos asszony volt, akiknek eddig soha nem volt dolga a hatóságokkal.

Hartai Béla, Badacsonytomaj korábbi alpolgármestere szerint az alkalmazottakat a tóparti sétányon álló műemléképület, a Tátika felújítására elnyert uniós támogatás szabálytalan felhasználása miatt indult vizsgálat keretében hallgatták ki.

Mint mondta, az érintettekkel Badacsonytomaj polgármestere, Krisztin N. László kötött a 2,4 milliárd forintos turisztikai fejlesztési támogatás terhére fejenként egymillió forint körüli összegekről szóló szerződést, de az alkalmazottak valós munkát nem végeztek a projektben.

Hartai júniusban jelölteti magát a városvezetői posztra.

A Közbeszerzési Döntőbizottság 2020-ban pénzbírságot szabott ki az önkormányzatra az uniós támogatás törvénysértő kezelése miatt. Akkor a polgármester 61,7 millió forintot osztott szét szabálytalanul projektmenedzseri tevékenység címén. A pénzből nemcsak a városházi alkalmazottak hanem az akkori jegyző is részesült, ő 5,5 milliós megbízási szerződést írt alá a polgármesterrel.

A 2018-ban elnyert támogatás szabálytalanságainak feltárására még az uniós pénzügyi csalásokkal foglalkozó OLAF is a helyszínre küldött ellenőröket, akik a polgármesteri hivatalban és a polgármester lakásán is kutakodtak a pályázati dokumentumok után. 2020 tavaszán pedig – szintén a Veszprém megyei NAV-központban – tartottak kéthetes monstre kihallgatás-sorozatot a felelősség kérdésében.

Az önkormányzatnak nem sikerült megszerveznie a beruházás lebonyolítását sem, és ezért évekig állt az építkezés.

2022 végén a képviselőtestület átadta a kivitelezési feladatokat a BTTF Badacsony és térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-nek, amely a körzet országgyűlési képviselője, Navracsics Tibor által irányított területfejlesztési és uniós források felhasználásáért felelős minisztérium alá tartozik.

A cég tavaly év végén fejezte be a munkálatokat, az Economx is megírta, hogy újra látogatható az ikonikus 1962-ben épül balatoni műemlék, amelyet Callmeyer Ferenc tervezett. 

A kihallgatások után kialakult helyzetről a lap e-mailben kérdezte Krisztin N. László polgármestert, de nem válaszolt a megkeresésre.