Ezen a télen sem lehetett megverni Ausztriát a magyar utazóknál, akik közül viszont már többen mentek városnézésre, mint síelni - derül ki a Bank360.hu utasbiztosítási adatainak elemzéséből. A téli üdüléseink rövidebbek voltak, mint a nyáriak, a gyors online biztosításkötést pedig már közvetlenül az indulás előttre hagyjuk.

Ausztriát választották a legtöbben azok közül, akik a három téli hónapban a Bank360.hu oldalán kötötték meg az utasbiztosításukat. A nyugati szomszédunkhoz az utazók 27 százaléka látogatott el. Tavaly is hasonló eredmény született, akkor is minden negyedik magyar utazott télen Ausztriába.

A második helyen Szlovákia végzett az utasbiztosítást kötőknél, a harmadik legnépszerűbb ország pedig Lengyelország volt ezen a télen. Tavaly a második és a harmadik helyezett még fordítva szerepelt ugyanezen a listán. Szlovákiába és Lengyelországba az utazók 17 százaléka kötött biztosítást összesen, így is 10 százalékkal elmaradva az első helyezettől.

Olaszország, mely általában a tavaszi és az őszi hónapokban a legnépszerűbb, egy nagyon vékony hajszállal végzett a negyedik helyen.

Egyre gyakrabban kötnek biztosítást az utazók távoli, egzotikus országokba utazva, többek között Vietnam, Omán, Nepál, Kambodzsa és Curacao is szerepelt a listán.

A legtöbb biztosítást mégis városnézésekre kötötték meg:

  • az összes szerződés 41 százalékát tette ki az arányuk,
  • 40 százalékkal szorosan következik a síelésre és más téli sportokra megkötött biztosítás,
  • az utazók 12 százaléka tengerparti nyaralásra ment a téli hónapokban,
  • a fennmaradó 8 százalék pedig üzleti út, munka vagy valamilyen extrém sport tevékenység miatt kötötte meg a biztosítást.

Utóbbi kategóriába tartozhatnak azok is, akik valamilyen extrém téli sportot űztek, esetleg versenyzés miatt választották az extrém sportos kiegészítőt.

A többség autóval vagy repülővel indult útnak, előbbi utazási mód mellett az utazók 42, utóbbi mellett 41 százaléka döntött.

Az átlagos utazás hossza valamivel rövidebb volt, mint ami a nyári hónapokra jellemző. Míg a nyaralást 7-8 napra tervezték az utazók a tavalyi eredmények alapján, a téli üdülések átlagosan 4-5 naposak voltak.

A legtöbb utasbiztosítást egy vagy két főre kötötték meg az utazók: 36-36 százaléknak a kötvénye egy vagy két főre szólt, három vagy négy főre összesen az utasbiztosítások 33 százaléka.

  • A biztosítás megkötése és az elutazás időpontja között az utazók több mint félénél egy nap vagy még annyi sem telt el.
  • Egy nappal az utazás előtt az utazók 39 százaléka intézte el a szerződést,
  • 20 százalékuk pedig csak az utazás előtt közvetlenül, már az indulás napján.
  • 10 százalék két nappal az indulás előtt kötötte meg a biztosítását.

A nyári hónapokkal összehasonlítva arányaiban többen voltak azok, akik az utolsó pillanatokra hagyták a biztosítás megkötését.