A 42 civil szervezetet tömörítő szövetség közölte, hogy korábban évente 30-50 százalékos volt az örökbefogadás aránya a menhelyekről, ez azonban az elmúlt években jelentősen csökkent.

A szövetség 36 menhelyén egy időben 5 ezer kutya és 1500 macska ellátásáról gondoskodnak. A tagok a gazdálkodásukat főként az egy százalékos szja-felajánlásokból és tárgyi adományokból biztosítják, azonban csak kis mértékű állami segítséget kapnak. Megjegyezték, hogy tavaly nyáron 500 millió forint keretösszegű pályázat állt rendelkezésre a szervezetek számára, melyből a szövetség 15 tagszervezete összesen nagyjából 40 millió forintot kapott.

Tavaly megugrottak az energia-, ellátási és állatorvosi költségek is, emiatt 2023 májusára a menhelyek tartalékai elfogytak, fennmaradásukat az állampolgárok támogatásának köszönhetik – közölte a MÁTSZ.

Hozzáteszik, hogy jelentősen romlott az állatvédelem állapota az országban. Szerintük az állampolgárok tudatosságának növelésével, hiteles szakemberek képzésével lehetne ezen segíteni, továbbá ha már az általános iskolai oktatásba is beemelnék az álaltvédelmet.

A Magyar Állatvédők Országos Szervezete Egyesület (MÁOSZ) arról számoltak be, hogy hetente 1-2 kutyát tudnak örökbe adni, miközben a menhelyekre egyre több állat kerül be. Álláspontjuk szerint még nagyon sok feladatot kell elvégezni ahhoz, hogy jól működjön az állatvédelem, amihez már óvodás kortól el kellene kezdeni a felelős állattartás bemutatását, az állatvédelem oktatását.

Az állatvédelmi civil szervezetek kiemelt feladatuknak tekintik a minél jobb körülmények biztosításán túl a kóborkutyák és macskák állományának felszámolását, a kötelező chipek ellenőrzését, továbbá a szaporítótelepek megszüntetését. Azt is szeretnék elérni, hogy az állatkínzókkal szemben szigorúbban lépjenek fel.

Motorcsónakkal gázolhatták el a hattyút

A madár élete forgott kockán, és még most sem biztos, hogy valaha visszatérhet a természetes élőhelyére.
Bővebben--->