A külgazdasági és külügyminiszter a tárca tájékoztatása szerint kritikus nemzeti érdek az újabb nukleáris reaktorblokk építése, amelynek terén fontos mérföldkőhöz érkeztek. Rámutatott, hogy a pénzügyi és a kivitelezési szerződés is módosult. Elmondása szerint több módosított rendelkezés is gyorsabbá, könnyebbé és egyszerűbbé teszi az előrehaladást.

Szijjártó projektigazgatóval tartott közös sajtótájékoztatón kiemelte, hogy már zajlanak a résfalazási munkálatok, és a hatos blokk alatti talajkitermelés is megkezdődik, ősszel pedig a talajszilárdítás is megindulhat – írja az MTI.

A miniszter leszögezte, hogy nem lesznek európai szankciók a nukleáris iparral szemben. Szerinte az energiaellátás „fizikai kérdés”, mivel a jövőben azok az országok lesznek biztonságban, amelyek maguk tudják előállítani a felhasznált energia nagyrészét. Szavai szerint az ország az adottságait tekintve ezt atomerőművekkel képes elérni.

Hozzátette, úgy véli, a beruházás „hosszú távú garancia arra, hogy Magyarország energiaellátása biztonságban legyen, hogy legyen elég és legyen megfizethető energia Magyarországon.”

 

Minden, amit Paks 2-ről tudni kell

Közel 10 éve hallunk Paks 2-ről, a reménybeli új atomerőműről, de még mindig csak egy 5 méter mély gödör van a helyszínen. Miről is van szó tulajdonképpen, mi épül vagy nem épül? Kérdések és válaszok.