kormányülés vasárnap veszi kezdetét, és keddig tart majd – tudta meg az Index. Az információt három egymástól független kormányzati forrás is megerősítette.

A lap szerint a pontos kezdés még kérdéses, annyi biztos, hogy „a leghűségesebb városban” ülésezik a kabinet. 

Nem ismert a napirend sem, de a következő témák nagy eséllyel szóba kerülhetnek majd:

  • Csütörtökön éjszakába nyúló találkozó helyett végül egy nagyon rövid rendkívüli EU-csúcson sikerült megállapodniuk a tagállamok állam- és kormányfőinek az Európai Unió többéves pénzügyi keretének (MFF) felülvizsgálatában, beleértve az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatást is. Orbán Viktor beszélhet arról a garanciáról, amelyet állítólag arra kapott, hogy „Magyarország pénze nem kerülhet Ukrajnába”.
  • A Svédország NATO-csatlakozása miatt hétfőre összehívott rendkívüli parlamenti ülés (eredménye vagy eredménytelensége) is szóba kerülhet.
  • A jegybank 75 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre. Az alapkamat mértéke komoly hatással van a gazdasági növekedésre és a költségvetésre is.
  • Fontos téma lehet még, hogy közeledik az önkormányzati és uniós választás is.

Nincs semmilyen bejelentenivaló

Az atv.hu közben arról kérdezte Orbán Viktor sajtófőnökét, Havasi Bertalan, hogy van-e különösebb bejelentenivalójuk a most összehívott kormányülésen:

“Nincs semmilyen bejelentenivalónk ezzel kapcsolatban. Ha lesz a miniszterelnöknek valamilyen sajtónyilvános belföldi vagy külföldi programja, arról kellő időben tájékoztatást fogunk adni.”  – mondta Havasi Bertalan.

A helyszín egyébként nem meglepő, hiszen a kormány rendszeresen ülésezik Sopronbánfalván, az ottani karmelita kolostorban. Tavaly februárban és júliusban is ezt a helyszínt választották az aktuális témák megvitatására.