Egyre harciasabbá válik az Egyesült Államok és Magyarország viszonya, annyira, hogy James E. Risch szenátor, a külügyi bizottság vezető republikánus tagja leállítja a 735 millió dolláros amerikai fegyvereladást Magyarországnak, amiért az ország nem járul hozzá Svédország NATO-tagságához.

Risch a The Washington Postnak kijelentette,

Magyarországnak be kell engednie Svédországot a NATO-ba, ha akarja ezt a fegyvercsomagot, amely 24 HIMARS rakétakilövő ütegből, valamint több mint 100 rakétából és tokból, valamint a kapcsolódó alkatrészekből és támogatásból áll.

A budapesti új fegyvereladások fékezésére vonatkozó döntés jól mutatja a NATO-támogatók, például Risch növekvő haragját Magyarország iránt, teszi hozzá a lap.

Az a tény, hogy most június van, és még nem történt meg a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló szavazás, úgy döntöttem, hogy az új amerikai haditechnikai eszközök Magyarországnak történő értékesítését felfüggesztjük

– fogalmazott Risch, akinek kifogása megakadályozza, hogy a külügyminisztérium előreléphessen az értékesítési folyamatban.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője nem kívánta kommentálni az ügyet, ahogy  a magyar kormány szóvivője sem. 

Risch bejelentése éppen akkor történt, amikor Jens Stoltenberg a NATO-főtitkára kedden a Fehér Házba látogatott, hogy egyeztessenek a nyáron, Litvániában tartandó NATO-csúcsról.

Svédország és Finnország NATO-tagság iránti kérelmét széles körben csapásként értékelték Vlagyimir Putyin orosz elnökre. Amerikai tisztségviselők szerint Putyin nem számított arra, hogy a Nyugat összefog Ukrajna támogatásában, de attól tartanak, hogy Magyarország és Törökország azon döntése miszerint elhalasztják Svédország ratifikációját, amelyhez a szövetség összes meglévő tagjának támogatása szükséges, kockázatot jelent.

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete kijelentette:

Az Egyesült Államok továbbra is komoly aggodalmai vannak a Magyarország által meghozott stratégiai döntésekkel kapcsolatban

A lap felsorolja, hogy a NATO-ban és a 27 tagú Európai Unióban vétójoggal rendelkező Magyarország nagy nemzetközi befolyással rendelkezik. Orbán Viktor miniszterelnök blokkolta az európai védelmi támogatást Ukrajnának, meghiúsította a szankciócsomagokat és elmélyítette az energiakapcsolatokat Oroszországgal, ami miatt azzal vádolják, hogy Budapest Putyin trójai falójaként működik.

Orbán Viktor a múlt hónapban egyébként Katarban beszélt arról, hogy Magyarország és Svédország viszonyának javulnia kell, mielőtt Stockholm tagsági pályázatát támogatja.

Washington is aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Budapest hajlandó bővíteni és elmélyíteni kapcsolatait Moszkvával, és keményebb álláspontra helyezkedett áprilisban, amikor az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma szankciókat vezetett be a magyarországi székhelyű Nemzetközi Befektetési Bank tisztviselői ellen.

Magyarország nem jelentette be nyilvánosan a HIMARS vásárlási igényét, de a Szabad Európa című lap januárban arról számolt be, hogy Budapest a védelmi minisztérium illetékeseire hivatkozva fontolgatja a vásárlást. A rakétarendszerek, amelyek növelték Ukrajna képességét arra, hogy meghiúsítsa Oroszország előrenyomulását, a NATO keleti szárnyának számos országának birtokában van vagy megrendelték.

Lengyelország a múlt hónapban vette át az M142 HIMARS első szállítását, és további mintegy 500 darab vásárlását tervezi .

 Magyar kézbe magyar fegyvert – hangoztatja a honvédelmi miniszter

Hosszútávú célunk, hogy magyar fejlesztésű fegyverek gyártásával, hazai beszállítói hálózattal rendelkezzünk, ami stratégiai fontosságú Magyarország biztonsága szempontjából – írta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a közösségi oldalán. Bővebben >>>