Sz. Szilárd vádlott szerint nem ő követte el azt a bűncselekményt, amiért a rendőrök a helyszínre érkeztek, sőt meglátása szerint korábban még meg is védte az egyenruhásokat. A vádlott kezelőorvosát februárban hallgatta meg a törvényszék, aki kijelentette, hogy az elmeállapotára való tekintettel nem zárható ki a bűnismétlés veszélye. 

A vádlott szerint ellene „nem nyomozás zajlik, hanem egy karaktergyilkosság”. Nem tartja indokoltnak az elmegyógyintézeti kezelését sem a továbbiakban. A vádhatóság szerint a vád megállja a helyét. Az ügyész szerint elképzelhetetlen, hogy jogos önvédelemről lett volna szó. Prancz Balázs álláspontja szerint Sz. Szilárd kóros elmeállapota adhat okot arra, hogy a vádlott nem büntethető. 

A bűnismétlés veszélye fennáll Sz. Szilárd esetében, ezért indítványozta az ügyész a vádak alóli felmentését és a kényszergyógykezelés elrendelését.

Borbély Zoltán, Baumann Péter sértetti jogi képviselője nem értett egyet az ügyész álláspontjával. Meglátása szerint Sz. Szilárd értelmes ember, aki nem szenved elmebetegségben. Borbély új elmeorvosi szakértő meghallgatására tett indítványt, mert nem ért egyet az igazságügyi szakértő véleményével, Sz. Szilárdnak korábban munkahelye és lakása is volt, ez pedig nem egy súlyos elmeállapotú emberre jellemző. Mikófalvi Ádám, Sz. Szilárd védője egyetértett az ügyészséggel, hogy védence esetében a kényszergyógykezelés elrendelése szükséges, mert nem büntethető.