Az elöregedő vármegyékhez tartozó Somogyban telt házzal üzemelnek az idősotthonok, egyre nehezebb a bekerülés, egyre hosszabb a várólista.

Több hónapot, vagy akár éveket is kell várnia azoknak a családoknak, akik idős hozzátartozójukat szeretnék elhelyezni. A térítési díjak egyelőre nem változtak a tavalyi árakhoz képest

- számol be sonline.hu.

Hatvan időst gondoznak a kaposvári önkormányzati fenntartású Liget otthonban, ide csak a városból származó időseket veszik fel, jelenleg 122-en várakoznak bentlakásos ellátásra. Itt a térítési intézményi díj napi 4 ezer forint, aki ezt nem tudja kifizetni, annak a jövedelme 80 százaléka a havi díj. Az egyszeri bekerülési díj 400 ezer forint az egy ágyas, 200 ezer a kétágyas szoba esetében.

A Magyar Pünkösdi Egyház kaposvári szeretetotthonában ötven embert látnak el, és ugyanennyiben várakoznak a bekerülésre.  A szintén az egyház fenntartásában lévő kadarkút-vótapusztai otthonban 67-en laknak és 30-an várakoznak.

Itt sem emelkedtek idén a térítési díjak: az egyszeri bekerülési díj mellett Kadarkúton naponta 5500 forintba, Kaposváron 7500 forintba kerül az ellátás. 

Telt házzal üzemel az összesen 31 ember ellátására alkalmas somogyjádi Együtt Könnyebb Időskorúak Otthona, ahol szintén elsőbbséget élveznek a helyiek. A várakozók létszáma 34 fő. Bekerülési költség nincs, a napi térítési díj 5115 forint, de a pelenka, kötszer, étkezési költségek folyamatosan emelkednek, így nem biztos, hogy tartható lesz ez az ár.

A legfrissebb népszámlálási adatok szerint 2023-ban a legalább 65 évesek népességen belüli részaránya három vármegyében, Somogyban, Békésben és Zalában meghaladja az össznépesség 23 százalékát. Ugyanakkor a KSH prognózisa szerint 2060-ig nem változik jelentősen ez az összetétel.