Lakatos Júlia, a Méltányosság Politikaelemző Központ nemzetközi igazgatója szerint politikusok esetében bevett szokás, hogy kampányidőszakban keresik az ideológiai szempontból közelálló és egyben sikeres politikusok társaságát. Magyarországon is gyakran hívnak külföldi „sztárvendégeket” kampányrendezvényekre, akik támogatásukkal növelni tudják a párt ázsióját. Szerinte a mostani találkozó Orbán Viktor és Donald Trup között, egy ilyen szimbolikus eset, amely mindkét félnek jókor jön – tette hozzá az Indexnek Lakatos Júlia.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója úgy véli, a találkozó bizonyíték arra, hogy az Orbán-kormány nem Amerika-ellenes, egy republikánus irányítás alatt álló Egyesült Államokkal szoros kapcsolatot akar és tud kialakítani. A politológus szerint Orbán és Trump a mostani megbeszéléssel „kézfogással és egy közösen kiadott erős üzenettel” még látványosabbá válhat.

Donald Trump a találkozó után el tudja mondani, hogy van egy másik Európa. Egy olyan Európa, amely jelentősen eltér a Brüsszelből ismert, szájuk szélét húzogató liberális, Bidennek szurkoló politikusok elképzeléseitől

– fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel, aki úgy véli, hogy az amerikai–magyar együttműködés révén újra megnyilvánulhat a sokat emlegetett konnektivitás politikája, amely a világ minden irányába történő nyitottságot jelenti.

A magyar miniszterelnök gyakorlatilag sportot űzött abból, hogy korán Trump mellé állt, vélhetően saját tapasztalatai révén meglátott valami olyasmit az amerikai választók igényeiben, amit talán még a republikánusok sem – tette hozzá.

Az amerikai jobboldal egy részében tényleg kezd egyfajta kultikus státusza lenni az úgynevezett magyar modellnek.

Mintaként tekintenek rá, amit azzal magyarázhatunk, hogy George Bush elnökségét követően sokáig úgy tűnt, hogy a republikánus szárny elvesztette az eszmei dominanciáért folytatott kultúrharcot a demokratákkal szemben – értékelt Lakatos Júlia, hozzátéve, hogy a magyar kormányfő politikájában egy olyan mintát lát az amerikai jobboldal, amivel tartósan átveheti a gondolatok feletti irányítást, és amit hatalomra kerülve akár exportálhatnak is.

Orbán és Trump szerint a konfliktusokba bele kell állni, csak így lehet jobb pozíciókat szerezni. A konfliktusok minimalizálása ugyan békésebb politikát eredményezne, azonban a status quo változatlansága azt jelentené, hogy kevésbé tudják a saját érdekeiket képviselni

– tette hozzá Lakatos Júlia, aki szerint Orbán és Trump viszonyát nem szabad „túldimenzionálni”, a magyar–amerikai kapcsolatok pedig, ha olykor nehézkesebben, de a demokrata adminisztráció esetén is működőképesek. 

A Fidesz szempontjából azért előnyösebb, ha Donald Trump nyer, mert nemzetközi szinten megerősítést nyer a politikájuk, növeli a legitimitásukat – mondta Mráz Ágoston Sámuel, aki szerint Trump győzelme azt jelentené, hogy az Egyesült Államok ismét olyan korszakba lép, amikor nem világrendőrt játszik, hanem önmagával törődik.

Úgy véli, hogy Európa sokkal nagyobb önállóságra lenne kényszerítve, mert az Egyesült Államok védelme nem lesz automatikus Európa számára. A Nézőpont Intézet igazgatója érdekes egybeesésnek nevezte, hogy az Európai Unió új vezetőinek megválasztása egybe fog esni az amerikai elnökválasztással.

Orbán Viktor közben megérkezett Washingtonba és egy rövid üzenettel tudatta: