Öt szakszervezeti szövetség követel azonnali szakmai egyeztetést a munkavédelmi tájékoztatás várható módosításról: a szövetségek szerint a kormány törvénymódosítása emberéleteket veszélyeztethet.

A kormány terve szerint a munkáltatók nem lesznek kötelesek megfelelő munkavédelmi tájékoztatást adni, így ez a felelősség teljes mértékben a munkavállalókra hárulna

– számolt be az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és Szakszervezetek Együttműködési Fóruma.

A törvénymódosítás legijesztőbb eleme szerint a munkáltató letudhatja egyetlen, kézbe adott vagy emailen küldött írásos oktatási tematikával a munkavédelmi tájékoztatást, és az egyénre bízza, hogy elolvassa-e, megérti-e azt egyáltalán. Ennek akár végzetes következményei lehetnek, amit a szakszervezetek nem nézhetnek tétlenül

- közölték.

A szakszervezeti szövetségek azt is sérelmezték, hogy a módosítási tervvel egy, az állam működésével kapcsolatos rendelkezésekről szóló salátatörvényben elrejtve találkoztak, de különösen azt kifogásolják, hogy a munkavállalók millióinak testi épségét érintő kérdésben újra elmaradt a szakmai egyeztetés.

A módosítás súlyos, visszafordíthatatlan következményekkel járhat.

Közös nyilatkozatukban leírták, hogy a törvénymódosítás hatására nemhogy javulna a munkavédelmi helyzet, de a változtatások leértékelik annak fontosságát, és elképzelhető hogy jóval több munkahelyi balesetre számíthatunk a jövőben.

Az érdekképviseletek szerint a tervezett intézkedés nem csak a munkavédelem alapvető elveivel ellentétes, de szembemegy a 81/391/EGK Európai Tanács irányelvével is, emellett diszkriminatív is lehet, hiszen a tervezet alapján a módosítások csak bizonyos munkáltatókra, munkakörökre vonatkoznak majd.

A szakszervezeti szövetségek szerint a módosítást tervező foglalkoztatásért felelős miniszternek feltétlenül egyeztetnie kellene a munkavédelmi képviselőkkel, mielőtt a szakszerűtlen módosításról döntést hozna.