Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. Erdei Misztérium című programsorozatával vesz részt az idei Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvényeken. 

Tárlat a fák között

A programok fő helyszíne a Hévízi-tó mellett található Északi Véderdő, ahol április és október között, több alkalommal szerveznek mikrokoncerteket, gyermekelőadásokat és geobotanikai sétákat.  Pénteken 16 órától pedig megnyílt a pART erdőtárlat, amely a Hévíz-tó északi patakja melletti erdei ösvényen kapott helyet.

A természetvédelmi terület élővilágát bemutató, több mint 60 képből összeválogatott tárlat által, az erdőben sétálva ismerhetjük meg azokat a rejtett szépségeket, amik szabadszemmel általában nehezen láthatók, vagy rejtve maradnak egy átlagos séta során.

A fákra és fák közé feszített képeken csodás madarak, különleges növények, kisebb állatok, bogarak képeit lehet megtekinteni. Az alkotások jelentős része festmény, Zsoldos Márton természetillusztrátor munkája. A tárlaton néhány fotó is helyet kapott, melyeket Búzás Előd és Sinka Gábor természetvédelmi őrök készítettek, itt, a Hévízi-tó közvetlen környezetében.

Kép: Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft.

Az erdei tárlat nyitánya egy fából készített kapu, melyen a kiállítás mottója áll:

Nyiss a természetre!

A szervező cég részéről Pálffy Tamás hangsúlyozta, hogy minden elemében arra törekszenek, hogy úgy hozzák egymáshoz közelebb az embereket, a természetet és a természetben átélhető kulturális élményeket, hogy azokkal csupán kis mértékben, de semmi esetre sem káros módon avatkozzanak a természetbe.

Ehhez a kiállításhoz is újrahasznosított, a helyi lakosok által felajánlott fa képkereteket, a rögzítéshez cukorspárgát használtak

Az erdei kiállítás várhatóan szeptember 30-ig lesz látható, de ez a természetes anyagok használata és az időjárási viszonyok alakulása miatt akár változhat is. Az időtállóság ez esetben nem is volt cél.

Ekkor lehet elcsípni a legtöbb hullócsillagot

Augusztus közepén kiváló körülmények között lesz lehetőség megcsodálni a csillaghullást.Bővebben --->