A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározattal Orbán Viktor kifejezésre juttatta, a kormányzat egyetért azzal, hogy az egyébként kiemelt nemzetközi sportrendezvénnyé nyilvánított 2024-es szilvásváradi négyesfogathajtó világbajnokság megrendezéséhez további kormányzati intézkedések szükségesek. 

Ennek értelmében először megállapított a Magyar Lovassport Szövetség számára a juttatások tekintetében igénybe vehető 8 580 000 forint értékű adómentességet. 

Majd arra szólította el Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy – a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Rogán Antal bevonásával – gondoskodjon a négyesfogathajtó világbajnokság megrendezése érdekében

legfeljebb 865 974 821 forint forrás biztosításáról

hazánk 2024-es költségvetésének terhére. 

De ezzel nincs vége, ugyanis Rogán Antalt arra is felhívta, a rendezés szerinti feladatok ellátása érdekében – a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó Nemzeti Kommunikációs Hivatal útján – létesítsen támogatási jogviszonyt a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséggel, mint kedvezményezettel

865 542 050 forint összeghatárig.

De még Lázár János is kapott feladatot 2024. augusztus 31-ei hatállyal,  hogy az építési és közlekedési miniszter a sportesemény megszervezéséhez kapcsolódó útfelújítási munkákat a rendelkezésre álló források terhére megvalósítsa.

 

Van egy aprócska hiány! Négy és félezer milliárd, maradhat?

Miközben a legfrissebb inflációs adatok szerint 2024. januárban a fogyasztói árak átlagosan 3,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Több mint négy és félezer milliárdos hiány keletkezett tavaly az államháztartási mérlegben, melynek több mint ötödét az elmaradt áfabevétel okozta, holott tavaly minden eddiginél nagyobb adóprés alá kerültek a magyarok. Az is mindenki számára egyértelművé vált, hogy az elmúlt évek drasztikus inflációs hullámai után a lakossági fogyasztás visszaesett, és már azok sem költenek, akiknek lenne miből.

 


Bod Péter Ákos mindezt úgy foglalta össze, hogy a 2023-as költségvetés eleve különösen gyenge alapon nyugodott, mondhatni, futóhomokra épült.