A Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással vádolja a volt politikus. A pert először 2022 nyarán kezdték előröl, mintegy két és fél év és 25 tárgyalási nap után. Akkor erre azért volt szükség, mert a tanácsvezető bíró személyében csere történt – írja a Népszava.

A pert 2022 október közepén kezdték újra, miután a Fővárosi Törvényszék új tanácsot állított fel a büntetőpert illetően, egy új elnökkel az élen, akiknek több tízezer oldalnyi nyomozati iratba kellett beleásniuk magukat, köztük a százötven oldalnál is hosszabb vádiratba. Ősz eleje óta azonban ismét szünetel a tárgyalás, amióta a büntetőtanács egyik tagját pótolni kellett.

A vonatkozó törvény szerint pedig ebben az esetben is ugyanúgy kell eljárni, mint az előző alkalommal: a bírósági szakban teljesen előröl kell kezdeni az eljárást, mivel a büntetőtanács új tagjának szintén időt kell hagyni az ügycsoport kellő mélységű megismerésére.

Így 2024 februárjában ismét teljesen előröl kezdődik a büntetőper, amely eredetileg 2020 januárjában kezdődött el.

Egy, az ügyre rálátó jogász névtelenül azt nyilatkozta a lapnak, hogy több évtizedes pályafutása során még csak hasonlóra sem látott példát, ahogy az általa megkérdezett kollégái sem. A szakember hozzátette, mindez szinte már komolytalan és bohózatba illő, és felvetődik benne a szándékosság. Kijelentette, hogy az igazságszolgáltatás szakszerűségébe és komolyságába vetett hitet is megkérdőjelezi.

Ráadásul emellett további évekig is eltarthat még az ügy, amennyiben a vád vagy a vádlottak fellebbeznek az elsőfokú ítélettel szemben.

 

 

 

Egyházi szál bukkant fel a Simonka-ügyben

Egy egyházi szervezet is belekeveredett a Simonka György fideszes országgyűlési képviselő körül gyűrűző korrupciós botrányba, mivel hitelt nyújtottak az ügyben érintett egyik vállalatnak. A pénzüket eddig nem kapták vissza.