Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoport (ROADPOL Operational Group) által 2023. december 11. és 2022. december 17. közötti időszakra meghirdetett Alcohol & Drugs elnevezésű fokozott ellenőrzésen a rendőrök a járművezetők ittas és bódult állapotát ellenőrizték – írja a police.hu.

Elgondolkodtató tény, hogy az ellenőrzés ideje alatt a rendőrök 275 esetben intézkedtek olyan gépi meghajtású járművezetővel szemben, aki ittas vagy bódult állapotban közlekedett és ezen járművezetők több mint fele (55 százaléka) olyan súlyos alkoholos befolyásoltság alatt állt, hogy magatartásával megvalósította az ittas járművezetés bűncselekményét.

Fontos tény, hogy az ittas vezetés azért veszélyes, mert az alkohol hatására romlik a sofőr látása, csökken a reakcióideje és az ítélőképessége, a mozdulatai pontatlanabbá válnak.

Ezzel nemcsak saját magát, utasait, de más, a közúti közlekedésben résztvevőt is veszélyeztet. Az ORFK arra hívta fel a sofőrök figyelmét, hogy ha ittasan ülnek a volán mögé, potenciális veszélyforrássá válnak a közlekedésben. A rendőrség arra kéri a járművezetőket, hogy legyenek felelősségteljesek.