Múlt hét után Orbán Viktor ismét a Kossuth rádió vendége volt. A miniszterelnök a beszélgetés elején elmondta, ha reálbérekről van szó, akkor a magyaroknak történelmi hátrányai vannak.

Történelmi lemaradás

A kormányfő szerint a rendszerváltás után átállás történt gazdasági értelemben, és nagyon alacsonyak voltak a fizetések. Sok nehézséggel küzdöttek a magyar családok. A béremelések mértéke soha nem lehet elég, van egy történelmi lemaradás – közölte a miniszterelnök, aki úgy látja, nem vagyunk kint a vízből, augusztusban vár változást, ekkor 16 százalék körüli lehet az infláció, és a béremelések ezt meghaladhatják.

A kormányfő szerint kemény őszünk lesz, de abban bízik, hogy a béremelések és az infláció mértéke közel lesz egymáshoz.

Orbán Viktor elmondta, nem szabad elfelejti azt, hogy 2012-től számítva csak most volt reálbércsökkenés. A kormányfő abban bízik, hogy a második félév korrigálja az első félév kedvezőtlen gazdasági adatait.

Külső tényezők

Az áremelkedéseknek egy bizonyos mértéke magyarázható volt a háború miatti ellátási zavarokkal, és az energiaárak növekedésével.

A tavalyi évben azonos mennyiségű gázért és olajért 4 ezer milliárddal kellett többet fizetni. Mi nem okoztunk semmit! Külső tényezők miatt ennyi pénz ment ki a gazdaságból

– fogalmazott Orbán, hozzátéve, hogy látott olyan áremeléseket amit nem tartott indokoltnak.

A miniszterelnök szerint a kereskedők tisztességes profitra akartak szert tenni, de az elmúlt hónapokban a multik sokkal magasabban tartották az árszintet ahhoz képest, ami a tisztességes profit körébe tartozott.

Hitel és növekedés

A kormányfő szerint a 2024-es év a gazdasági növekedés újraindításának éve lesz az Index beszámolója szerint. Hozzátette, hogy magasak a hitelek kamatai a gazdaságban, a vállalkozások világában, azokat felelőséggel nem tudták használni. Ha nincs hitel, nincs növekedés – véli a kormányfő.

Orbán Viktor szerint a gazdaság az emberekről szól, hogy legyen miből megélnie az embereknek. Szerinte nekünk olyan gazdasági rendszer kell, ahol minden magyar dolgozni tud, ha akar.

Orbán Viktor a rezsicsökkentésről elmondta, vért izzad a pénzügyminiszter, mert hatalmas mennyiségű pénzt fizet ki a magyar állam. „Minden magyar család 168 ezer forint támogatást kap a rezsicsökkentés révén. Az EU ezzel nem ért egyet, Brüsszelben minden alkalommal meg kell védenünk a rezsicsökkentést. Értem én, miért szúrja Brüsszel szemét, mert nincs olyan európai ország, ahol ilyen alacsony árat fizetnek az energiáért a családok. Az EU más országaiban, ahol jobb az energiaellátási helyzet, drága az energia. Ezt nehezen magyarázzák meg az állampolgároknak, hogy miért ilyen olcsó Magyarországon az energia. Meg kell védenünk Brüsszellel szemben a rezsicsökkentést” – fűzte hozzá a miniszterelnök.