A katasztrófavédelem az MTI-hez eljuttatott közleményében arra kér mindenkit, hogy ha tehetik, ne induljanak útnak, sem gyalogosan, sem autóval.

Ne parkoljanak fa alatt vagy vezeték közelében. „Készüljünk fel arra az esetre is, ha vezetékszakadás miatt nem lenne áram, készítsenek be elemlámpát, vagy gyertyát.”

Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot, írták.

A közleményben jelzik, hogy az érintett területeken fokozott odafigyelést kérnek mindenkitől, és figyeljék a meteorológiai szolgálat riasztásait.

Az aktuális meteorológiai riasztásokról az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán és a katasztrófavédelem VÉSZ applikációján keresztül is tájékozódhatnak, teszik hozzá.

Milyen időnk lesz?

Átmenetileg ugyan szakadozgat a felhőzet, de az időszak nagyobb részében borult, párás, helyenként ködös idő várható. A Dunántúlon estig még előfordulhat hószállingózás, gyenge havazás, néhol havas eső.

Az éjszaka második felében nyugat felől kiterjedt csapadékzóna érkezik, amely vasárnap fokozatosan kelet felé helyeződik, estére le is vonul. Míg az északkeleti, északi országrészben főként havazás várható, addig délebbre egyre inkább a havas eső, eső válik jellemzővé, de elsősorban a hajnali, kora délelőtti órákban a Dunántúlon, annak is elsősorban a déli és nyugati felében átmeneti ónos eső is valószínű!

A szél elsősorban az Észak-Dunántúlon élénkülhet meg időnként, amely a magasabban fekvő helyeken hordhatja majd a friss havat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntőrészt 0 és -5 fok között alakul, de a hófödte, átmenetileg derült részeken ennél alacsonyabb értéket is mérhetünk.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap általában -1 és +3 fok között várható, de a Nyugat-Dunántúlon enyhébb lehet az idő, Sopronban akár +7 fokig is felmelegedhet a levegő.