A Nyugati pályaudvar utascsarnokának és homlokzatának felújítása több ütemben zajlott, az elmúlt évek folyamán számos részlet kapta vissza eredeti arculatát. A Teréz körúti homlokzat megújítása tavaly év végére fejeződött be teljes körűen, a 2023-ban elvégzett munkálatok magukban foglalták a főhomlokzati szakasz, a homlokzati tornyok és a főlépcső rekonstrukcióját is. 

Az évek óta állvány mögé rejtett épületrész körút felőli homlokzata teljes felújításon esett át a tetőtől egészen a járdaszintig, beleértve a tornyokat is. A felújításon számos magasépítési szakember és több mint ötven restaurátor dolgozott azért, hogy visszakapja az épület eredeti pompáját megőrizzék az utókor számára is. 

Épitészeti remekmű

„A Gustave Eiffel tervezőirodája által megálmodott Nyugati pályaudvar a maga korában építészeti- és iparművészeti remek volt, ma pedig folyamatosan újul meg, nyeri el régi pompáját” – írta vasárnap a közösségi oldalán a kormányszóvivő.

Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta, „külön büszkeség, hogy az épület karakterét, időtálló szépségét adó, kézimunkával létrehozott egyedülálló bádogos és díszműbádogos alkotásokat egy budapesti műhelyben készítették, ahol még korábban nekem is volt lehetőségem bepillantani a mesteremberek munkájába.”

Budapesthez méltó főpályaudvar, állami forrásból!

– húzta alá a kormányszóvivő.

Nyugati pályaudvaron folyamatban vannak még a keresztaluljáró felújítása és a hozzátartozó peronlift cseréjéhez kapcsolódó munkálatok. Ennek keretében a Westend felőli (1-9.) vágányokat a Ceglédi váróval, azaz a 14-17. vágányokkal összekötő keresztaluljáróban megújul az álmennyezet, a világítás és burkolat, továbbá az akadálymentesítés érdekében a meglévő, de használaton kívüli peronfelvonó helyére új, 1000 kg teherbírású, acél tartószerkezetű, aknával szerelt villamos meghajtású, vandálbiztos kialakítású, mozgássérült kerekesszék és babakocsi szállítására alkalmas felvonót fognak beépíteni.