Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében az elmúlt napokban egy közösségi oldalon küldött üzenetben egy hölgyet kerestek meg azzal, hogy ajándékcsomagot nyert nagyobb összegű pénzzel. Az ismeretlen képet is küldött a sértettnek a nyereményről, megerősítve annak hitelességét – írja a police.hu.

Itt vannak a lépések:

  1. Ahhoz, hogy az asszony a csomagot megkapja, futárköltségként egy kisebb összeget kellett átutalnia egy ismeretlen bankszámlára.
  2. Az áldozat később ismét kapott egy értesítést, miszerint a csomagot a vámon feltartóztatták, további pénzre lesz szükség, hogy átvehesse a csomagot.
  3. Az újabb összeg átutalását követően az ismeretlen tovább hitegette a sértettet a nyeremény átvételével kapcsolatban, amely azóta sem érkezett meg.

 

A rendőrség tanácsait érdemes figyelembe venni, jön a karácsony és szaporodhatnak az ilyen jellegű próbálkozások.

  • A közösségi oldalon, e-mailben kapott nyereményjátékokat kezelje fenntartásokkal!
  • Mindig ellenőrizze a nyereményt biztosító cég honlapján vagy közösségi profilján, hogy valóban van-e ilyen játék!
  • A játékot szervezők a nyeremény átvételéhez szükséges adatokon kívül mást, így pénz átutalását sem kérik soha!
  • Személyes adatait csak a valódi, ellenőrzött játékokhoz kapcsolódóan és a valódi szervező online felületén adja meg!

A nyereményjátékok egy része az adatgyűjtést szolgálja, mivel a személyes és a kapcsolattartási adatok, mint az e-mail-cím és a telefonszám, jól értékesíthetők. Legyen tisztában ezzel, mielőtt megadja azokat!

Legyen figyelmes! Ha nem regisztrált nyereményjátékon, akkor nem is nyerhet!

Milliókat csalnak tőrbe, de hamarosan megfordulhat minden

Magyarország a közép és kelet- európai régió országai között, a negyedik legmagasabb kitettségi rátával rendelkezik, Csehország, Észtország és Litvánia után, és mérsékelt kiberbiztonsági kockázatnak van kitéve, de még így is sokan válnak banki csalások áldozatává. 2025-től jön a Központi Visszaélésszűrő Rendszer, ami megállíthatja a hekkerek által indított tranzakciókat. Bővebben >>>