Augusztus 1-től létrejön a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK), amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) összevonásával hoznak létre. A szervezet vezetője Müller Cecília országos tisztifőorvos lesz, olvasható a csütörtök éjjel megjelent Magyar Közlönyben.

A fúzióval létrejövő új szervezet az egészségügyért felelős miniszter Pintér Sándor irányítása alá tartozik majd és központi hivatalként működő központi költségvetési szerv lesz.

Az OGYÉI egyébként tavaly költözött a belvárosból a Szabolcs utcai hajléktalan kórház helyére, az NNK központja pedig a IX. kerületben az Albert Flórián úton van, hogy melyik lesz az új szervezet székhelye, még nem lehet tudni.

Az NNGYK feladat- és hatáskörei közé tartozik majd többek között: az országos népegészségügyi programok kidolgozása, a közegészségügy, a táplálkozás-egészségügy, a sugáregészségügy, a kozmetikai termékek egészségügyi megfelelősége, kémiai biztonság, gyermek- és ifjúságügy, a járványügyek, a , népegészségügyi szűrések szervezése és koordinálása, egészségmonitorozás, foglalkozás egészségügy, oltóanyagok beszerzése és nyilvántartása, a Nemzeti Drogellenes Stratégia szakmai támogatása, a szenvedélybetegek közösségi alapellátása és az Egészségvonal működtetése is.

A közlönyből az is kiderül, hogy létrehozzák majd a www.nngyk.gov.hu honlapot is.

Az NNGYK lesz felelős a gyógyszerészeti, orvostechnikai, élelmezés-egészségügyi feladatokért, az étrend-kiegészítők és bizonyos specifikus csoportoknak szánt élelmiszerek esetében közegészségügyi kockázatértékelést végez, valamint a kozmetikai termékeknél is.

A Népszava információ szerint az összeolvadás kirúgásokkal is jár majd, a közigazgatásban érkező létszámleépítési hullám ráadásul az OGYÉI-t az átlagnál sokkal nagyobb mértékben érinti. A 437 fős létszámot 80 fővel kell csökkenteni, ami az álláshelyek 18 százalékát jelenti.

Az OGYÉI-ben nem várták a fúziót

Májusban írtunk arról, hogy egy hatvan éve létező hatóságot akarnak beolvasztani egy másikba. A Belügyminisztérium akkor azt írta a Napi.hu-nak, hogy egyelőre vizsgálják a gyógyszerhatóság és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) fúziójának az előnyeit és a hátrányait. Az OGYÉI-ben nem várták az egyesítést. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) 2015. március 1-jén jött létre két nagy intézmény, az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) és az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) egyesülésével. A két intézmény közül az OGYI 1960- ban alakult, tehát 2022-ben ünnepelték fennállásuk 60 éves évfordulóját. 

És azt is megírtuk, hogy június 26-án indokolás nélkül, azonnal hatállyal a belügyminiszter visszavonta Szentiványi Mátyás, az OGYÉI vezetőjének megbízását.