Januártól első körben, országszerte 14 városban vezetik be a házhoz menő konyhai zöld- és élelmiszerhulladék-gyűjtést, de ezek között nincs balatoni település.

A régióban idén még nem változik  a hulladék gyűjtése és kihelyezése, valamint a hulladék elszállításának időpontja és gyakorisága - hívja fel a figyelmet a likeBalaton.hu.

2024-ben a legfontosabb, a balatoni régiót is érintő változás az italcsomagolások visszaváltási rendszerének, a REpont az elindulása

- közölte a portállal a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.

Jelenleg 25 helyen létesítettek vagy létesítenek a Balaton partján új italcsomagolás-visszaváltási rendszert, vagyis REpontot. (Plusz Veszprémben, Tapolcán és Marcaliban több üzletben.) Ez a szám növekszik, mivel a MOHU folyamatosan várja a csatlakozni kívánó gépi és kézi visszaváltó pontokat, hogy a lehető legtöbb településen elérhető legyen a visszaváltás.

A új italcsomagolás-visszaváltási rendszer akkor kezd el működni, amikor fokozatosan forgalomba kerülnek az új vonalkódos palackok.

A rendszer lényege, hogy minden üveg, fém és műanyag palackos, egyutas italtermék értékesítésekor palackonként, egységesen 50 Ft visszaváltási díjat fizet a vásárló, amit visszakap, miután visszaváltotta a palackot. Az úgynevezett többutas, azaz újratölthető palackok esetében a visszaváltási díj mértékét a palackozó határozza meg, és tünteti fel az értékét a logóban.

2024. január 1-től azokat palackokat lehet visszaváltani, amelyek 2024. január 1. után kerültek forgalomba és rendelkeznek a visszaváltási logóval és a korábbi csomagoláson találhatóhoz képest új vonalkóddal.

A gyártóknak az új jelölési rendelkezéseknek megfelelő palackokat a MOHU-nál regisztrálni kell. A termékregisztráció hamarosan indul, erről a folyamatról a MOHU folyamatosan tájékoztatja a gyártókat.

A szelektív hulladékgyűjtés támogatása érdekében a MOHU néhány éven belül jelentősen megnöveli országosan a hulladékudvarok számát: a jelenlegi közel 280-ról 362-re. Ennek érdekében a MOHU az összes, 2023. július 1. előtt működő hulladékudvar működtetésére leszerződött, illetve kijelölte, hogy a jövőben minden 10 ezer főnél több lakosú településen lesz hulladékudvar.