Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) új józsefvárosi képzési központját két év alatt, 33,78 milliárd forintért építheti fel a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Zrt.

A Magyar Hang vette észre a Közbeszerzési Értesítőben a hirdetményt, mely szerint április 15-én eredményt hirdettek az NKE beruházási tenderében.

A pályázatra két vállalat jelentkezett:

Utóbbi egyik közvetett tulajdonosa Szeivolt István, aki más felállásban gyakran közösen vállal munkákat Mészáros cégeivel. A másik Magyar Építő-tulaj pedig Paár Attila, akit arról is ismerhetünk, hogy egyik vállalkozása Tiborcz Istvántól vette meg az Elios 50 százalékos tulajdonrészét.

A Magyar Építő 35,43 milliárdos ajánlattal maradt alul a ZÁÉV-vel szemben. 

A közszolgálati egyetem egy hatalmas épületet hozna létre a katasztrófavédelem Speciális Képzési Központjának, de itt helyeznék el a Nemzetbiztonsági Intézet egyes részlegeit is. A tervezett épület hétszintes lesz, hasznos alapterülete közel 28 ezer négyzetméter - ennek zömét a pince teszi ki, ami közel hektáron (9300 négyzetméter) terül el.

Az óriási pincehelyiségre a parkolóhelyeken túl azért van szükség, mert itt rendezik be a tűzoltók gyakorlópályáit, sőt egy komplett gyakorló tűzoltó őrsöt is felállítanak.

Az épületegyüttest kilenc felvonó szolgálja majd ki, ám a leírásból kiderül, hogy a tervezők gondoltak az esztétikára is: a komplexum déli homlokzata mellé több mint 7 ezer négyzetméteres, lépcsőzetes elrendezésű „exclusive kertet” álmodtak, díszmedencével, rózsakerttel és gyümölcsfákkal.

A közbeszerzési dokumentumban a 36030-as helyrajzi szám is szerepel, ez az utcanév és házszám szerint a Diószegi Sámuel utca 19-27. közötti, az NKE-hez tartozó ingatlanokat jelenti.

Az utca páros oldalán viszont olyan bérházak állnak, amiket a magyar állam a lakók és a VIII. kerületi önkormányzat megkérdezése nélkül sajátítana ki.

A kisajátítandó ingatlanok helyén a tervek szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárképző épülete állna majd, a törvényjavaslat szövege szerint: „köznevelési valamint felsőoktatási feladatokkal összefüggő tevékenység ellátása céljára”. 

Ahogy arról az Economx.hu is beszámolt, az építkezés némileg keresztbe tesz a józsefvárosi bérlakásprogramnak. A kerület egy 9 milliárd forintos komplex bérlakás-felújítási és városrehabilitációs programot dolgozott ki, és ennek részei voltak a Diószegi Sámuel utca 18–28. szám alatti önkormányzati tulajdonú bérházak is, ahol jelenleg legnagyobb részben szegény, rászoruló családok laknak. Pikó András polgármester a hír hallatán azt mondta: a kisajátítással 200 család kerülhet utcára.