Szeptember elején, a Városligeti Mentőnapon került átadásra az a négy új mentőmotor, amelyekre a Mentőalapítvány már hónapok óta gyűjtötte az adományokat. A nagy értékű, egyenként 7 millió forintba kerülő jármű teljes felszereléssel állt szolgálatba.

A Városligeti Mentőnapon mind a négy új Honda motorunkat bevetésre készen kaptuk meg, és az esemény idején két valódi riasztást kaptunk, így két motorral is éles bevetésre kellett indulnunk

– mondta Nagy Norbert motoros mentő, akit három éve kért fel az OMSZ arra, hogy szervezze újjá a speciális mentőmotoros egységet.

A motoros mentők autópályán 9, a belvárosban akár 6 perc alatt érnek a baleset helyszínére.

A mentőmotorok nagy előnye gyorsaságuk és mozgékonyságuk, álló kocsisorosok között is gyorsan tudnak haladni. Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány felhívta a figyelmet, hogy ha megkülönböztető jelzést használnak, kötelesek vagyunk őket elengedni, mint a mentőautókat.

Felderítenek, megkezdik a betegellátást, amíg kiérkezik az esetkocsi, amelyiknek így jó esetben „csak” el kell szállítani a sérültet. Sőt, nem ritka, hogy szüléslevezetésben is részt vesznek.

A mentőmotorosok szinte bármilyen feladatnál bevethetők, hiszen a lélegeztetőgépen és a gyógyszeradagoló pumpán kívül a betegellátásban nélkülözhetetlen minden felszerelés megtalálható a motoron, ami egy hagyományos esetkocsin is

– tette hozzá Nagy Norbert.

A mentőmotorosok májustól októberig azért járják az utakat, hogy a lehető leggyorsabban a baleseti helyszínre érjenek.

A motoros bajtársakra napi 8-10 mentési feladat vár teljes felszereltségben, a legforróbb nyári napokon is. Szerettünk volna hozzájárulni ahhoz, hogy minél gyorsabban érjenek a baleset helyszínére, és minél hatékonyabban kezdhessék meg az életmentést

– mondta Kónya Zoltán, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Tavaly még csak mentési táskákkal, de az idén már komplett mentőmotoros felszereléssel és teljesen felszerelt mentőmotorokkal tudták segíteni őket küldetésükben. Sőt, nemrégiben minden mentőmotort fel tudtak szerelni egy-egy kompakt defibrillátor készülékkel is.

Meg kell említeni támogatóinkat és az adó 1% felajánlókat is, ezek az eredmények vitathatatlanul az ő érdemük is, köszönettel tartozunk nekik.

400 ezerrel több adófizető rendelkezett az szja egy százalékáról

Ez 4,4 milliárd forinttal több, összesen 15,3 milliárd forint forráshoz juttatja a magyar civilszervezeteket. Az Országos Mentőszolgálat nyerte el idén is a legtöbb támogatást. Bővebben >>>