Több felajánló, több adóforint, az eredmény: minden idők legnagyobb civil egy százalék felajánlása volt az idei. Az előző évek trendjén alaposan fordítva 2023-ban csaknem 400 ezerrel több adófizető rendelkezett az szja egy százalékáról, ami 4,4 milliárd forinttal több forráshoz juttatja a magyar civilszervezeteket. 

A legfontosabb tényező az adófizetők felajánlási hajlandóságának látványos javulása: 1,82 millióan fordítottak figyelmet most a civil egy százalékra, ilyen sokan legutóbb 2017-ben rendelkeztek

– derül ki a Magyar Fundraising Akadémia és a Human Dialog közös elemzéséből. Az átlagos adófizetői felajánlás értéke 11 százalékkal, 8424 Ft-ra nőtt, ami ugyancsak milliárdos tétellel ér fel a bővülésben, még ha ez a növekedés el is marad az infláció mértékétől.

Az egy százalékos toplista élén évek óta jellemzően ugyanazok szerepelnek.

  • Az első helyet idén is az Országos Mentőszolgálat Alapítvány nyerte el erős, 26 százalékos emelkedésnek köszönhetően 336 milliót szerezve, amihez több mint 40 ezer adófizető bizalmának elnyerése kellett. 
  • A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány második helyezése sem meglepetés, a csaknem 300 millió forintnyi egy százalék bevétellel 44 százalékos növekedést könyvelhet el a Heim Pál és ennek hátterében a rendelkezők számának 33 százalékos, kiugróan magas emelkedése áll – emelte ki Miha Tamás, a Magyar Fundraising Akadémia szakmai vezetője.
  • A 191 milliós felajánlási értékkel harmadik helyre befutó Partizán Alapítvány viszont új szereplő, támogatottsága ráadásul nagyságrendekkel magasabb, mint amit korábban a közéleti témákkal foglalkozó civilek valaha szerezni képesek voltak. Ezzel a teljesítménnyel egyedülálló a politikai/közéleti kérdésekben aktív civilek között, hiszen például a Helsinki Bizottság és a Szabad Sávért Alapítvány átlagos mértékben növekedett, míg a TASZ felajánlásainak értéke egyenesen csökkent.
  • A friss listán idén ismét szerepel a Daganatos.hu Alapítvány, a korábban kritikák és NAV vizsgálatok kereszttüzében álló civilszervezet 175 millió forint felajánlással a 4. helyet foglalja el.

Az idei felajánlási időszak egybeesett a törökországi földrengés mentési munkálataival, talán ennek is köszönhető a jászberényi Kutyákkal az Életért Alapítvány átlagot meghaladó eredménye, mellyel ők lettek a legtöbb felajánlásban részesült mentőkutyás szervezet.

Fordult a kocka viszont a karitatív szervezetek térfelén – hívja fel egy érdekességre a figyelmet Miha Tamás. A tavalyi évben feltehetően a háborús krízis okán a menekültek gondját viselő civilek egy százalékos támogatottsága csaknem a duplájára nőtt, ám ez a kitűntető figyelem nem bizonyult tartósnak: a Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Budapest Bike Maffia egy százalékos felajánlásai is csökkentek az amúgy rekordév 2023-ban.