A tegnap késő este megjelent jogszabály, amely a ’Megállapodás Magyarország kormány és a Török Köztársaság kormánya között a polgári veszélyhelyzetek terén folytatott együttműködésről’ nevet viseli, a polgári veszélyhelyzetek megelőzése, az azokra való felkészülés és válaszadás terén folytatott együttműködés általános kereteit rögzíti, megállapodási szinten.

A jogszabály szerint az együttműködés formája a két kormány között lehet önkéntes alapú segítségnyújtás, valamint kérésre tájékoztatás polgári veszélyhelyzet vagy annak bekövetkezésének veszélye esetén.

Ezen felül felszereléssel láthatják el a felek a mentőcsapatokat, közös szakértői találkozókat munkaértekezleteket, konferenciákat és gyakorlatokat szervezhetnek a megállapodó felek, azaz a magyar és a török kormány.

A jogszabály alapján a megállapodás formája lehet továbbá a „szakértők cseréjének és képzésének megszervezése, beleértve az adott képzési központokból és intézményekből származó oktatók és trénerek cseréjét bármelyik fél kérésére”, valamint projektek és kutatási munkák közös tervezése, fejlesztése és végrehajtása a polgári veszélyhelyzetek területén.

A jogszabály alapján a a török és a magyar kormány a kapacitásuk erejéig nyújthat segítséget egymásnak, ami a határátlépés megkönnyítésében, légi járművet bevetésében és segélyszállítmányok küldésében merülhet ki.

A jogszabály leszögezi továbbá, hogy nem küldhetnek a felek egymásnak fegyveres egységet és a segítő fél nem jogosult a segítségnyújtás során felmerülő költséget megtérítését kérni.

A török ellenzék sikere nyugdíjba küldheti Erdogant

Recep Tayyip Erdogan török elnök a 2023-as újraválasztása után stratégiát váltott külpolitikai és gazdasági tekintetben is. A megélhetési válságot azonban nem sikerült felszámolni, a múlt heti helyi választásokon pedig ezzel, és népszerű ellenzéki jelöltekkel is meg kellett küzdenie Erdogan pártjának, nem csoda hát, hogy alulmaradtak. Kérdés, hogy felülbírálhatja-e ennek fényében korábbi szemléletváltását az államfő.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->