Tizennégy évvel azután, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő visszakerült a hatalomba, és illiberális pályára állította az országot, a magyarok egy része elveszítette a reményt, hogy hogy a kormányfő hatalma csorbulhat. Ám Magyar Péter, a kormányzó Fidesz legelitebb körének egykori tagja most azon a küldetésen dolgozik, hogy meggyőzze a magyarokat arról, hogy

Orbán kormányát le kell – és lehet is – győzni

– így kezdi Bayer Lili, a The Guardian újságírója a Magyar Péterről szóló cikkét.

„Két hónappal ezelőtt még senki nem ismert, ma pedig lezajlott Magyarország egyik legnagyobb politikai demonstrációja” – mondja a lapnak Magyar.

A Diákhitel Központ egykori elnöke szerint a szombati nap végre fordulópontot jelenthet Magyarország számára, majd hozzáteszi: azzal különbözteti meg magát a kormány ellen küzdő ellenzéki pártoktól, hogy nemcsak Orbánt, hanem a kormány ellenfeleit is bírálja, sőt, konzervatív, baloldali és liberális magyarokat kért fel mozgalmához.

„A cél természetesen az, hogy legyen pártunk, az indulhasson a június 9-i EP-választáson” – hangsúlyozta Varga Judit volt férje,

támogatottságát mintegy 15-21 százalékra becsülve.

– „Őrület” – mondta.

„A lista élén leszek, de nem az a szándékom, hogy Brüsszelbe menjek, mert Magyarországon kell felépíteni a pártot” – húzta alá a politikai újonc.

Más ellenzéki pártokkal szemben Magyar annak köszönheti sikerét – mondja a The Guardiannek –, hogy jól tudta használni a közösségi médiát, és hasznotította az Orbán rendszerében szerzett tapasztalatokat.

„Újonc vagyok – de nem vagyok új, mert nagy a tapasztalatom” – mondta, rámutatva a brüsszeli magyar diplomataként eltöltött évekre, korábbi fideszes tagságára, döntéshozói kapcsolataira.

Varga Judit volt férje úgy véli, hogy támogatásának

  • 30 százaléka az ellenzéki szavazóktól,
  • 30 százaléka a függetlenektől
  • és 20 százaléka a kormánytámogatóktól származhat,

majd Emmanuel Macront hozta fel példaként, aki kilépett a szocialista pártból, és centrista mozgalmat hozott létre. Magyar Péter azt mondja magáról, hogy az ellenzékkel és Orbán Viktorral is vannak közös vonásai, ezért célja, hogy középen álljon.