Orbán Viktorminiszterelnök az Uniós fejlesztések fejezet címrendjének kiegészítéséről és a fejezeten belüli előirányzat-átcsoportosításról döntött az idei büdzsé terhére

A kormányfő döntése az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) hitel intézkedéseinek a bővítésre irányult, aminek értelmében Varga Mihály pénzügyérnek azonnali hatállyal át kell csoportosítania 50 milliárd forintot, amelyet aztán a közigazgatási és területfejlesztési miniszter, Navracsics Tibor használhat fel. 

A kormányhatározatból azonban az nem derül ki, hogy mire. Mindösszesen „egyéb felhalmozási célú kiadások” szerepel a vonatkozó táblázatban. 

Pislogunk, mint az a bizonyos hal

Orbán Viktor döntésének az ad külön pikantériát, hogy pont ugyanezen a napon kezdett cikkezni az európai sajtó Lengyelország kapcsán arról, hogy az Unió készen áll már a jövő héten jóváhagyni a 6,3 milliárd euró értékű újjáépítési forrás első csomagjának felszabadítását, ezzel is jelentős bizalmat szavazva az új lengyel kormánynak.

Holnaptól egyedül pislogunk halként a szatyorban, 8000 milliárd forintunk mehet a levesbe?

Az EU készen áll a jogállamisági aggályok miatt visszatartott lengyel pénzek folyósítására. Brüsszel már a jövő héten meghozhatja a döntést. A magyar kormánnyal szemben maradnak az aggályok. Mutatjuk a részleteket!

Ez persze csak az első kifizetés lesz, és töredéke annak a csaknem 60 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatásnak és kölcsönnek (a lengyel RRF és RePowerEU-tervnek), amelyeket jogállamisági aggodalmak miatt zároltak.

A kommentárokból kiderült, hogy Magyarország esetében 22 milliárd euró továbbra is változatlanul befagyasztva marad addig, amíg a magyar kormány nem teljesíti az összes szükséges feltételt. 

Így egyelőre az is csak pillanatnyi fellélegzésnek bizonyult, hogy tavaly decemberben felszabadítottak 10,2 milliárd euró felzárkóztatási támogatást, amiből Orbán Viktor éjszaka 50 milliárd forintot már át is csoportosított.