Az eritrit fogyasztásának veszélyeire hívja fel a figyelmet egy friss kutatás, mely szerint ez az édesítőszer nem várt egészségügyi kockázatokat hordoz magában – írja a Dívány. A cukor helyettesítésére használt szer oly módon befolyásolhatja az agysejteket, ami növelheti a sztrók valószínűségét.
Az említett kutatást a cukoralkoholról a Colorado Boulder Egyetem munkatársai publikálták a Journal of Applied Physiologyban.
Emlékeztetnek, az eritrit élelmiszerekben történő alkalmazását még 2011-ben engedélyezte az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA). A cukorhelyettesítő kukorica erjesztésével készül, és számos élelmiszerben megtalálható világszerte, főként a cukorbetegek számára készített, jellemzően diétás termékekben, mivel a vércukorszintre csak csekély hatása van.
Ám a legfrissebb eredmények szerint az eritrit agykárosító hatású lehet.
Az ételösszetevővel kapcsolatos kutatások vezetője, Christopher DeSouza, az integratív fiziológia professzora némileg árnyalta a képet: „tanulmányuk fontos kiegészítője lehet azoknak a bizonyítékoknak, amelyek egyébként arra utalnak, hogy a nem tápláló édesítőszerek, amelyeket általában biztonságosnak tartanak, nem feltétlenül járnak negatív egészségügyi következményekkel.”
A vizsgálatok során – egy adagnyi – eritrittel kezelt sejtek több reaktív oxigénfajtát (ROS), azaz szabad gyököket kezdtek termelni, ezek pedig öregíthetik és károsíthatják a sejteket, továbbá gyulladást okozhatnak a szövetekben.
Ha a vérrögök lebontásának képessége csökken, akkor megnő a stroke esélye. Kutatásunk nemcsak ezt bizonyítja, hanem azt is, hogy az eritrit hogyan növelheti a stroke kockázatát
– világított rá Auburn Berry, a kutatás másik szerzője.