Az eddigi kormányzati kommunikáció szerint a kínai rendőröknek Magyarországon intézkedési, rendőrségi jogkörei nem lesznek, továbbá önállóan nem járőröznek majd, csak magyar járőrpárban. A kínai rendőrök nyelvi nehézségek leküzdésében is segítséget nyújtanak. 

Mindezt azzal magyarázzák, hogy hazánkban 2023-ra Kínából négyszeresére nőtt a vendégforgalom 2022-höz képest, a kormányzat előrejelzése szerint idén további növekedés várható. 

Megdöbbentő dolgot árultak el a hazánkban járőröző kínai rendőrökről

A szervezett bűnözés visszaszorítása is fontos szempont a Kínával kötött védelmi megállapodásban, de a kínai rendőrök a kommunikációban is sokat segítenek majd. Mutatjuk a részleteket!

Ugyanakkor április közepén még továbbra sincsenek konkrétumok, pedig néhány hét múlva kezdődik a nyári turistaszezon. 

Vadai Ágnes (DK) országgyűlési képviselő írásban fordult a Belügyminisztériumhoz annak érdekében, hogy kiderüljön, mely rendőrkapitányságokon fognak a kínai rendőrök tartózkodni szolgálatuk idején. 

A politikusnak Rétvári Bence államtitkár némiképp meglepő dolgot árult el. Arról tájékoztatott ugyanis, hogy

az Együttműködési Megállapodás Magyarország Belügyminisztériuma és a Kínai Népköztársaság Közbiztonsági Minisztériuma között a közös járőrszolgálat ellátásáról egy klasszikus keretmegállapodás, az nem rendelkezik az együttműködés operatív részleteiről, például annak pontos helyszínéről.

Ilyen kijelölésekre így nem került sor

– állítja le Rétvári Bence

Brüsszelnek sem tetszik a kínai rendőrök nyomulása

Az Európai Bizottság (EB) elfogadhatatlannak tartja, hogy kínai rendőrőrsök működésén keresztül Peking kiterjeszti tevékenységét a tagállamok területére. Kattintson a részletekért!

A belügyi államtitkár ugyanakkor továbbra is kitart amellett: a megállapodás célja, hogy a turisztikai főszezonban és más, tömegeket megmozgató események alkalmával biztosítsa a közös járőrszolgálat ellátásának lehetőségét. 

Ám arról továbbra sincs információja, hogy hol és mennyi kínai rendőr teljesít hazánkban szolgálatot.