Hszi Csin-ping kínai elnök látogatása komoly biztonsági előkészületek mellett zajlott, kíváncsiak voltunk, hogy ez mekkora összegbe került a magyar költségvetés számára, illetve mekkora élőerőt kellett bevetni a hatékony védelem érdekében. 

Azt is megkérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK), hogy vettek-e részt a csúcstalálkozó biztosításában kínai rendőrök

Az ORFK válaszában azt hangsúlyozta, hogy

a rendőri biztosítással kapcsolatos részletek – mint a biztosításban résztvevő rendőrök létszáma – nem nyilvánosak.

Így azt sem tudhattuk meg, hogy milyen költségei voltak a műveletnek. 

Ugyanakkor kiemelték, hogy a rendőrség a szükséges erőkkel és eszközökkel biztosította a védett személy útvonalának és programhelyszíneinek környékét, valamint gondoskodott a közrend és közbiztonság fenntartásáról.

A rendőri biztosításban kínai rendőrök nem vettek részt

 - szögezték le.

Kerestük a Belügyminisztériumot is, de cikkünk megjelenéséig választ még nem kaptunk.

Az eddigi kormányzati kommunikáció szerint ugyanakkor a kínai rendőröknek Magyarországon intézkedési, rendőrségi jogkörei nem lesznek, továbbá önállóan nem járőröznek majd, csak magyar járőrpárban. A kínai rendőrök nyelvi nehézségek leküzdésében is segítséget nyújtanak. 

Mindezt azzal magyarázzák, hogy hazánkban 2023-ra Kínából négyszeresére nőtt a vendégforgalom 2022-höz képest, a kormányzat előrejelzése szerint idén további növekedés várható. Viszont még továbbra sincsenek konkrétumok, pedig néhány hét múlva kezdődik a nyári turistaszezon.