Varga Mihály szerda reggel a hozzájárulás ügyében közölte, hogy a Fővárosi Törvényszék visszautasította a főpolgármester keresetét, amelyben „az adófizetés alól próbált kibújni”.

A pénzügyminiszter leszögezte: az ország leggazdagabb településeként sok más önkormányzathoz hasonlóan Budapestnek is szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie a szegényebb településeknek, összesen 57,8 milliárd forintot.

Varga Mihály: Karácsony Gergely nem akar adót fizetni

A Fővárosi Törvényszék visszautasította a főpolgármester keresetét, amelyben az adófizetés alól akart kibújni – így szól a pénzügyminiszter mai Facebook-posztja, amely alá azt írta, az ország leggazdagabb településeként sok más önkormányzathoz hasonlóan Budapestnek is szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie a szegényebb településeknek, összesen 57,8 milliárd forintot. Bővebben >>>

Karácsony Gergely szerint dermesztő ez a jogértelmezés

„Fellebbünk a szezolidaritási hozzájárulás ügyében hozott elsőfokú bírósági döntés ellen” – írta Karácsony GergelyBudapest főpolgármestere Facebook-oldalán.

A Fővárosi Önkormányzat több mint egy hónapja indított pert a Magyar Államkincstár ellen a tizenkétszeresére emelt, a fővárosi közszolgáltatások nyújtását veszélybe sodró szolidaritási hozzájárulás miatt. A Fővárosi Törvényszék elsőfokon, nem jogerősen a keresetet annak tartalmi vizsgálata nélkül visszautasította, arra való hivatkozással, hogy nincs hatásköre vizsgálni az Államkincstár eljárásának törvényességét – írta a főpolgármester.

Dermesztő jogértelmezés ez, hiszen a közigazgatási cselekvések jogszerűségének vizsgálata még az Alaptörvény szerint is a bíróságok hatáskörébe tartozik

– fogalmazott Karácsony Gergely.

Reméli, nem politikai nyomásra született a döntés

Hozzátette, ha úgy lehetne egy állami szervnek pénzt beszedni és bankszámlát inkasszálni, hogy nincs efölött bírósági kontroll, az még Putyin Oroszországánál is mélyebbre taszítaná a közállapotokat.

Hangsúlyozta, érdemi bírósági eljárásban tudnák bizonyítani, hogy miért jogsértő a szolidaritási hozzájárulás mértéke és beszedése. Az elsőfokú bírósági döntés éppen annak a felelősségét hárította el, hogy ebben állást kelljen foglalnia. Csak remélni tudom, hogy nem politikai nyomásra született a döntés – jegyezte meg a főpolgármester.

Nemcsak azért fellebbezünk a Fővárosi Ítélőtáblához a nem jogerős elsőfokú döntés ellen, mert ezzel tudjuk megvédeni a budapesti közszolgáltatásokat. Hanem azért is, mert mi még emlékszünk a Bibó István Szakkollégium névadójának tanítására: „érdemi bírósági kontroll nélkül a közigazgatás úri huncutság” – fogalmazott bejegyzésében Karácsony Gergely.

A kormánypárti polgármester szerint is túlzó a szolidaritási adó mértéke

Székesfehérvár fideszes polgármestere szerint nagyon sok helyen pontatlan hír és nyilatkozat jelent meg az önkormányzatok jövő évi szolidaritási hozzájárulásával kapcsolatban. Cser-Palkovics András városvezetőként nem szokta véka alá rejteni a véleményét, most is ezt tette Facebook-oldalán, miután a kormány benyújtotta tegnap a költségvetés tervezetét az Országgyűlésnek.